Verhuizen

8 Verhuistips voor een zorgeloze verhuis

8 Verhuistips voor een zorgeloze verhuis
Een verhuis kan zorgen voor veel stress. Wat moet er allemaal geregeld worden? Krijgen we dat wel voor elkaar? Je wilt graag dat alles vlot verloopt en dat er zich zo weinig mogelijk problemen voordoen. Met een goede voorbereiding kun je al veel zorgen wegnemen en verhuis je snel naar je nieuwe woning. Op deze pagina vind je een aantal praktische tips die zullen zorgen voor een verhuis zonder problemen!

Tip 1: Zorg voor voldoende verhuisdozen

Hoeveel dozen je nodig zult hebben is afhankelijk van het aantal spullen. Voor een kleine inboedel zijn gemiddeld vijfentwintig tot dertig verhuisdozen nodig. Bij een grotere inboedel kun je rekening houden met vijfenveertig tot vijftig verhuisdozen. Schat het aantal dozen in ieder geval niet te krap in. Je kunt beter een paar te veel hebben dan op de dag van de verhuis nog nieuwe dozen te moeten regelen.

Tip 2: Pak de verhuisdozen bewust in

Het is slim om soortgelijke spullen bij elkaar te pakken. Reserveer bijvoorbeeld een doos voor alle snoeren, fotolijsten, glazen en keukengerei. Bij snoeren is het ook verstandig om met een label aan te geven waarvoor ze dienen. Zo sta bij het uitpakken niet voor verrassingen. Geef op alle dozen aan wat erin zit, of het breekbaar is en bij welke kamer van het nieuwe huis het hoort.

Zorg ervoor dat de zwaarste voorwerpen onderin de doos liggen en de lichte daar bovenop. Een goede vuistregel is: hoe zwaarder de voorwerpen, des te kleiner de doos. Een maximum van 20 kilo per doos maakt het een stuk makkelijker alles zonder problemen te verplaatsen.

Een goede tip voor flessen: leg deze nooit liggend neer, maar zet ze rechtop in een doos. Eventueel kan je de bodem van de doos met een plastic zak of met folie bedekken, om lekkages te voorkomen. Ook brandbare goederen kan je het best met zorg verhuizen. Deze mag je niet inpakken! Hoge temperatuurverschillen kunnen zorgen voor lekkages en mogelijk explosies.

Sluit de dozen goed af en kleef ze dicht. Zorg voor verhuismaterialen zoals inpakpapier, bubbelplastic, kleefband en ander vul- en dempmateriaal. Zeker breekbare spullen moeten goed beschermd worden. Dit kan je doen door ze in papier, handdoeken, dekens of kleren te wikkelen.

8 Verhuistips voor een zorgeloze verhuis

Tip 3: Meet je meubels van tevoren op

Om je verhuis zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen meet je van tevoren de grote meubelen op. Het is erg vervelend als je er op de dag van de verhuis achter komt dat er iets niet door de deur past. Door waar mogelijk meubels te demonteren bespaar je erg veel tijd. Je kunt dit ook laten doen door een verhuisbedrijf. Deze bieden vaak een montage- en inpakservice aan. Wanneer iets niet te demonteren valt, maar wel naar een verdieping moet, kan je eventueel een verhuislift inzetten. Op verhuisfirma Dirkvervaet.be vind je meer informatie over de services en kosten van een verhuisbedrijf.

Tip 4: Reserveer parkeerruimte

Ga je een verhuiswagen of busje gebruiken om je spullen te verhuizen? Dan is het verstandig om rekening te houden met parkeerruimte op de dag van de verhuis. Zowel voor het oude huis als voor de nieuwe woning zal plek moeten zijn voor de verhuiswagen. Je kunt bij je gemeente een parkeerverbod aanvragen, zodat je je verhuis met zo weinig mogelijk verkeershinder kunt doorlopen. Woon je niet in een al te drukke buurt? Spreek dan af met je buren dat ze tijdelijk even ergens ander parkeren, zodat jij voldoende ruimte hebt.

Tip 5: Ontdek of je recht hebt op een premie

Wanneer je met een bescheiden inkomen moet rondkomen, kom je wellicht in aanmerking voor een tegemoetkoming in de huurprijs bij een verhuis. Per gewest zijn er twee soorten regelingen. Zo is er de eenmalige installatiepremie en de maandelijkse huurtoelage. Meer informatie over mogelijke premies vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Tip 6: Regel administratieve zaken tijdig

Wanneer je gaat verhuizen zijn er een aantal zaken die je aan verschillende instanties moet doorgeven. De belangrijkste zaken waar je in ieder geval aan moet denken:
  1. Schrijf je in bij de nieuwe gemeente. Ook wanneer je verhuist binnen dezelfde gemeente moet je je nieuwe adres doorgeven.
  2. Geef je nieuwe adres door aan de belastingdienst, de bank, de telecomoperator, je werkgever en de verzekeraar. Heb je een huisdier met een chip? Wijzig dan ook het adres bij de dierenarts.
  3. Regel gas, water en elektra zodra je weet wie je nieuwe netbeheerder is.
  4. Stel je energieleverancier op de hoogte van de verhuis of sluit een nieuw contract af bij een aantrekkelijkere partij in het geval je niet vast zit aan een contract. Noteer de meterstanden en vul deze in op een energie-overnamedocument.

8 Verhuistips voor een zorgeloze verhuis

Tip 7: Grijp je kans en ruim op!

Een verhuis is een uitgelezen kans om af te komen van rommel. Aangezien je toch alles bij langs moet om het huis leeg te krijgen, kan je meteen de tijd nemen om te beoordelen of het voorwerp ook echt een plekje in het nieuwe huis verdiend. Door overal even kort bij stil te staan ben je bewust aan het verhuizen. Er zullen minder verhuisdozen nodig zijn, je hoeft minder uit te pakken en je nieuwe woning staat niet meteen vol met onnodige rommel!

Tip 8: Bewaar een aantal spullen apart in ‘handbagage’

Een aantal zaken zul je tijdens de verhuis nog nodig hebben en wil je snel kunnen vinden. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen en waardevolle spullen. Houd deze spullen apart in een tas of kleine doos en vervoer ze persoonlijk. Zo weet je zeker dat je ze snel kunt vinden en dat ze veilig wordt verhuisd naar het nieuwe huis.

Ben je al klaar om te verhuizen? Maak dan gebruik van de grote verhuizing checklist.

Kleine renovaties in het nieuwe huis

Stoot je op kleine gebreken of is je nieuwe woning nog niet helemaal naar wens? De tijd rondom de verhuizing is een uitgelezen kans om nog een kleine renovatie uit te voeren. Je hebt het huis namelijk nog niet helemaal vol staan met spullen en als je het nu niet doet, wanneer dan wel? Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van vochtproblemen of het bijwerken van het schilderwerk. Ook het aanpakken van de tuin is een goede manier om het wooncomfort te verhogen en met veel plezier naar je nieuwe woning te verhuizen!

8 Verhuistips voor een zorgeloze verhuis

Ook interessant