Verhuizen

Verhuizen: checklist

Verhuizen: checklist
Verhuizen is enerzijds leuk en spannend, omdat je een fonkelnieuw huis betrekt. Anderzijds komen er wel de nodige bloed, zweet en tranen bij kijken. Met onderstaande checklist, behoud je het overzicht.

Voor de verhuizing

 • Geef je adreswijziging tijdig door, het liefst minstens anderhalve maand van tevoren. Het kan namelijk eventjes duren voordat dit is verwerkt en als je er te laat mee bent, riskeer je boetes. Het kan bovendien een flinke lijst zijn: de gemeente, leveranciers van energie, water en licht, internetprovider, verzekeringen en lidmaatschappen (zoals de bibliotheek of krant). Tip: je kunt je post de eerste maanden doorsturen. Je komt er dan snel achter of je een instantie bent vergeten of dat deze je adreswijziging niet goed heeft verwerkt.
 • Begin op tijd met inpakken. Probeer bijvoorbeeld elke dag een doos in te pakken. Dit is meteen een mooi moment om afstand te nemen van alle spullen die je niet meer gebruikt. Je hoeft deze niet per se weg te gooien – beter is om het te verkopen of weg te geven. Hoe beter je hebt gesorteerd bij het inpakken, hoe makkelijk dat straks wordt bij het uitpakken.
 • Regel een verhuisbedrijf. Je vindt zo’n bedrijf eenvoudig, door op verhuisbedrijf + plaats te zoeken (bijvoorbeeld verhuisbedrijf Rotterdam).
 • Let bij het kiezen van een verhuisbedrijf niet alleen op de prijs, maar ook op de andere voorwaarden. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat je aan het eind van de rit toch duurder uit bent. Als je kiest voor een verhuisbedrijf die aangesloten is bij het keurmerk Erkende Verhuizers heb je de zekerheid van goede voorwaarden tegen een eerlijke prijs.
 • Het is altijd handig als familie en/of vrienden kunnen helpen met het verhuizen. Vraag hen op tijd, zodat ze verhuisdag kunnen blokkeren in hun agenda’s.
 • Professionele verhuisbedrijven kunnen je ook helpen met het in- en uitpakken.

Tijdens de verhuizing

 • Houd een tasje met spullen apart met spullen die je de eerste dag in je nieuwe huis wilt gebruiken. Als deze in een verhuisdoos terechtkomen, is de kans aanwezig dat je ze niet meteen terugvindt. Ook eventuele documenten en papieren die nodig zijn tijdens de verhuizing kun je in dit tasje doen.
 • Het is belangrijk dat je alles zo netjes mogelijk achterlaat. Allereerst moet alles blinkend zijn. Loop het huis daarna grondig na om zeker te weten dat je niets achterlaat, sluit het gas en elektra af, neem de meterstanden op en tap de waterleidingen af. Eventueel overhandig je de sleutels aan de nieuwe bewoners.

Na de verhuizing

 • Na de verhuizing draait het vooral om uitpakken. Het beste is om eerst flink schoon te maken voordat je gaat uitpakken. Probeer daarnaast alles meteen een goede plek te geven, daar pluk je later de vruchten van.
 • Win informatie in over je nieuwe buurt. Wanneer wordt het afval opgehaald? Welke gemeentelijke heffingen zijn er?
 • Vergeet door alle praktische zaken niet om je nieuwe omgeving te verkennen. Maak een rondje door je nieuwe buurt en klop bij je buren aan voor een kennismaking.

Wil je een volledige checklist waarmee je, je verhuizing tot in de puntjes kan plannen? Download hier een volledige Verhuizen checklist.

Ook interessant