Toch kun je veel schade en frustratie voorkomen door zorgvuldig in te pakken. De juiste en vooral stevige verhuisdozen maken hierbij echt het verschil. Combineer dat met slim inpakmateriaal en een doordachte aanpak en je breekbare spullen komen veilig aan op hun nieuwe bestemming. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt.
Stevige verhuisdozen zijn een must bij breekbare spullen
De basis van een veilige verhuizing waarbij al je breekbare spullen, zoals servies en spiegels, zonder kapot te gaan verhuisd kunnen worden, begint bij goede verhuisdozen en beschermingsmaterialen. Niet elke verhuisdoos is namelijk geschikt voor het dragen en vervoeren van breekbare spullen. Daarom is het essentieel dat je op zoek gaat naar écht stevige verhuisdozen, het liefst met dubbele wanden. Deze verhuisdozen zijn namelijk beter bestand tegen gewicht en stoten en kunnen dus wel 'een stootje' hebben.Speciaal voor glaswerk en servies zijn er ook zogeheten 'bordendozen' te koop: verhuisdozen met ingebouwde scheidingswanden waarmee je de spullen van elkaar kunt scheiden. Het is wel belangrijk om hierbij gebruik te maken van opvulmateriaal, zoals bubbeltjesplastic of oude kranten. Handdoeken, theedoeken en zelfs kleding kunnen ook prima als opvulmateriaal fungeren. Maak bij het inpakken gebruik van stevig verpakkingstape om de dozen goed af te sluiten en schrijf met grote letters 'breekbaar' op de dozen. Dat scheelt echt veel stress.

Begin voor het inpakken met schoonmaken en sorteren
Waar veel mensen niet aan denken bij het verhuizen van breekbare spullen, is dat het slim is om eerst alles goed schoon te maken en te sorteren. Spullen die schoon zijn blijven namelijk niet alleen beter beschermd tijdens het vervoer, maar zijn vaak ook makkelijker te hanteren bij het inpakken van de verhuisdozen. Hoe dat precies zit? Simpel: spullen die vies zijn van stof of vettigheid kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat beschermingsmateriaal minder goed blijft zitten, iets wat je natuurlijk niet wilt hebben bij breekbare items zoals kopjes, borden en glaswerk.Neem daarom goed de tijd om je kwetsbare items even af te nemen met een droge of licht vochtige doek, waarna je begint met sorteren van de spullen. Ook sorteren is essentieel, omdat je hierdoor veel efficiënter en gerichter in kunt pakken. Denk aan alle dinerborden voor de eetkamer bij elkaar, je glazen in een apart deel en ga zo maar door. Zo voorkom je chaos bij het in- en uitpakken, wat er ook weer voor zorgt dat de kans op schade kleiner wordt. Wat extra mooi meegenomen is, is dat dit tegelijkertijd zorgt voor minder werk tijdens het uitpakken. Een dikke win-win, dus!
Alle items los van elkaar beschermen? Doe dat zeker
En nu je toch goed en gedetailleerd bezig bent: het inpakken van breekbare spullen vraagt de nodige aandacht en precisie. Dit betekent niet alleen goede verhuisdozen kopen, maar ook met volle aandacht alle items los van elkaar beschermen. Begin bijvoorbeeld met een goede basis door de bodem van de doos een extra laag bescherming te geven met bubbeltjesplastic, oude kranten of een handdoek. Deze extra laag vangt mogelijke schokken op tijdens het tillen en vervoeren van je spullen. Daarna is het tijd om alle items los van elkaar in te pakken met beschermend materiaal.Bij het inpakken doe je er goed aan om het beschermende materiaal stevig om het object heen te vouwen, waarbij je de randen en hoeken ook meeneemt. Eerlijk is eerlijk: dat kost zeker even tijd en energie. Maar: hierdoor zijn je spullen wel goed beschermd tijdens de verhuizing. Vervolgens plaats je de ingepakte spullen op de juiste manier in de doos. Zet borden bijvoorbeeld verticaal neer, zoals boeken, zodat ze beter bestand zijn tegen druk. Glazen en mokken kun je het beste rechtop vervoeren. En spiegels? Die verdienen nog wat meer zorg en extra bescherming met dubbel verpakkingsmateriaal.

Vergeet niet om lege ruimtes in stevige verhuisdozen te vullen
Waar je tot slot zeker aan moet denken bij het veilig inpakken van breekbare spullen tijdens je verhuizing is om lege ruimtes op te vullen. Schade wordt bijvoorbeeld vaak veroorzaakt door spullen die tijdens het transport in beweging komen, omdat er bijvoorbeeld te veel lege ruimte in een doos zit. Je raadt het al: dan is een breuk of een kras zo gebeurd. Om dit te voorkomen, moet je alle open ruimtes in de doos vullen. Hier kun je van alles voor gebruiken: van handdoeken tot oude kranten.Maar: let er wel op dat de doos niet té vol raakt. Zo moet de doos bijvoorbeeld niet bol raken of zo vol worden dat je het geheel amper dicht kunt krijgen. In andere woorden: een goed gevulde en stevige verhuisdoos is vormvast en gemakkelijk af te sluiten. Vergeet ook niet om de dozen te labelen, zodat je zeker weet waar de breekbare spullen in zitten. Kortom: breekbare spullen verhuizen kan zeker op een veilige manier, zolang je maar weet wat je moet doen. Het belang van stevige verhuisdozen kopen mag bijvoorbeeld echt niet onderschat worden, evenals het inpakproces. Succes!