Verhuizen

Stress rond de aankoop van een woning en verhuizen voorkomen

Stress rond de aankoop van een woning en verhuizen voorkomen
Sinds de kredietcrisis is er al jarenlang sprake van stijgende woningprijzen. Zelfs sinds het begin van de coronacrisis. Waar eerder nog verwacht werd dat de coronapandemie een grote negatieve impact zou gaan hebben op de woningmarkt, kwam deze voorspelling (vooralsnog) niet uit. De prijzen zijn alsmaar doorgestegen, en in september 2020 was de gemiddelde woningprijs zelfs bijna negen procent hoger dan het jaar ervoor. Doordat de vraag nog steeds groter is dan het aanbod, is de aankoop van een woning momenteel een gebeurtenis die voor stress zorgt bij veel mensen. Hoe kun je de stress zoveel mogelijk voorkomen, zowel tijdens de aankoop van een woning als daarna tijdens de verhuizing?

Minder stress bij de aankoop van een woning

Een goede voorbereiding scheelt behoorlijk wat als je niet teveel stress wil krijgen bij het kopen van een woning. Die voorbereiding bestaat onder andere uit het onderzoeken van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de wijk, en weten wat je maximaal kunt en wilt bieden. De voorbereiding kent echter ook een emotionele, persoonlijke kant. Stap je namelijk het hele proces in met de mindset dat het stressvol gaat zijn, dan wordt je er minder door verrast als je daadwerkelijk snel grote beslissingen moet gaan nemen. Tot slot is het ook belangrijk om je niet gek te laten maken. Twijfel je over een woning, maar voel je druk door de vele bezichtigingen en hoge biedingen? Blijf trouw aan je woonwensen en je financiële mogelijkheden. Gaat deze woning aan je neus voorbij, dan komt er heus nog wel een andere.

Minder stress bij het verhuizen

Is de koop eenmaal gesloten? Zorg dan dat je onder andere een woonverzekering geregeld hebt. Een opstalverzekering is vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. En waarom een inboedelverzekering afsluiten? Je wil toch immers dat alles in je nieuwe woning goed verzekerd is tegen schade of diefstal? Vraag verder familie of vrienden of ze willen helpen verhuizen, of schakel een verhuisbedrijf in. Geef je adreswijziging en de verhuisdatum door aan alle organisaties waar je lid of klant bent. Moet de woning daarnaast verbouwd worden? Vraag dan tijdig offertes op bij verschillende bouwbedrijven zodat ze zo snel mogelijk na ontvangst van de sleutel kunnen beginnen met hun werk.

Succes met de aankoop van een woning en de verhuizing! Bijna niemand doorloopt zit proces zonder stress, maar het is wel belangrijk de kans hierop zo klein mogelijk te maken.

Ook interessant