Verbouwen? 5 tips om een goed bouwbedrijf te vinden

  NL   Bron: Bouw & Wonen
Verbouwen? 5 tips om een goed bouwbedrijf te vinden
Het heeft heel wat voordelen om voor een verbouwing een bouwbedrijf in de arm te nemen. Een bouwbedrijf kan de rol van aannemer op zich nemen en heeft tegelijkertijd alle vakmensen in huis om het verbouwingsproject van begin tot eind te verzorgen. Een voordeel hierbij is ook dat deze vaklui elkaar al kennen en dus goed onderling kunnen samenwerken.

Maar waar let je op bij het kiezen van een bouwbedrijf? Hoe weet je of een bouwbedrijf goed en betrouwbaar is? Het kan lastig zijn vooraf precies te weten wat voor partij je in huis haalt.

We helpen je hier met tips voor het vinden van een goed bouwbedrijf.

Zoek breed naar potentiële bouwbedrijven

Ga met het zoeken naar een bouwbedrijf verder dan een snelle Google search. Sommige bouwbedrijven zijn online niet zo aanwezig en zul je eerder via een andere weg vinden.

Heb je een architect in de arm genomen voor de verbouwing, vraag deze dan zeker of deze een bouwbedrijf kan aanraden. Als de architect een bouwbedrijf voorstelt, dan weet je gelijk ook dat de twee partijen goed met elkaar door één deur kunnen.

Vraag ook bekenden om suggesties, zowel on- als off-line. Wie weet heeft een oud-collega van je net een grote verbouwing achter de rug en was deze helemaal blij met het bouwbedrijf dat ze hiervoor hebben gebruikt.

Let op de keurmerken en certificaten van het bouwbedrijf

Als je eenmaal een shortlist van bouwbedrijven hebt opgesteld is het goed om te kijken of ze voldoen aan de bouw en veiligheidsstandaarden. Check welke certificeringen en keurmerken het bedrijf heeft, zoals bijvoorbeeld een VCA certificaat of het BouwGarant keurmerk.

Als een bouwbedrijf vrijwillig een keurmerk of certificaat heeft behaald, dan laat dit zien dat ze hun vak serieus nemen en veiligheid en kwaliteit voorop stellen.

Vraag offertes op voor het gehele bouwproject

Een goed bouwbedrijf is in staat een gratis offerte te leveren. Vraag hier dus gerust om, je verplicht je bij de aanvraag van een offerte tot niets. Wanneer je enkele offertes naast elkaar kunt leggen krijg je al gauw een beter overzicht van de kosten van de verbouwing en ook de mogelijke verschillen tussen de bouwbedrijven.

Neem vervolgens de tijd om de offertes goed te bestuderen. Als je met een architect werkt laat deze dan ook zeker naar de offertes kijken.

Let bij het bestuderen van de offertes zeker niet alleen op de prijs en kijk of er wellicht redenen zijn dat het ene bouwbedrijf de klus goedkoper aanbiedt dan het andere. Let bijvoorbeeld op de gedetailleerdheid van het voorstel, de termijn waarop het bouwbedrijf aangeeft het project te kunnen opleveren en de kwaliteit van de materialen die ze zullen gaan gebruiken.

Mocht je dingen missen of is er iets onduidelijk, ga dan terug naar het bouwbedrijf en vraag om meer tekst en uitleg. Een goede vakman helpt je graag en kan een helder en compleet voorstel op tafel leggen.

Vraag het bouwbedrijf om referenties

De ervaring van andere klanten met een bouwbedrijf kunnen informatief zijn. Waren ze blij met de samenwerking en met het geleverde werk?

Een goed bouwbedrijf zal referenties kunnen aanleveren. Vraag het bedrijf of er wellicht een vorige klant een soortgelijk project als het jouwe heeft laten uitvoeren en neem indien mogelijk even contact op om te vragen hoe deze klant de samenwerking met het bouwbedrijf heeft ervaren.

Bouwbedrijf Bodavi heeft op haar website een mooi overzicht aan uitgevoerde projecten en referenties van klanten. Door reeds uitgevoerde projecten van een bouwbedrijf na te gaan kun je zowel inspiratie opdoen als het vertrouwen krijgen dat een bouwbedrijf al de nodige ervaring en tevreden klanten heeft.

Check of het bouwbedrijf kan meedenken met duurzaamheid

Een verbouwing is een goed moment om de duurzaamheid van jouw woning te verbeteren. Vraag het bouwbedrijf of ze ervaring hebben met duurzaam verbouwen en of ze hierin willen meedenken.

Door hier specifiek op te letten bij de verbouwing zal het project wellicht iets duurder uitkomen, maar op de lange termijn zul je een flinke besparing merken in bijvoorbeeld verwarming en energiekosten.

Een goed bouwbedrijf kiezen is het halve werk

Even goed de tijd nemen om verschillende bouwbedrijven te onderzoeken zal zich zeker lonen. Wanneer je weet dat jouw verbouwingsproject in goede handen is voorkomt dit een hoop stress en zorgen. Zo kun jij sneller en langer genieten van jouw mooie nieuwe uitbouw, dakkapel of keuken.

Heb je een bouwbedrijf gevonden en gaat het project gauw van start? Lees hier verder voor een handige checklist met alles wat je moet regelen bij een grote verbouwing.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo