Nieuwbouw

15% meer starters in de bouw

15% meer starters in de bouw
Vorig jaar startten in Vlaanderen 6.136 nieuwe bouwbedrijven. Dat waren er 810 meer dan in 2017, een stijging met 15%. Het aantal nieuwe ondernemingen zit al een paar jaar in de lift. De eerste cijfers voor 2019 geven aan dat deze trend zich doorzet.

Er is veel werk in de bouw. Nu en ook in de toekomst. In alle klimaatnota’s staat te lezen dat onze gebouwen veel energiezuiniger moeten worden en dat de renovatiegraad van onze huizen dringend omhoog moet, met een factor 3. Dat er dus meer mensen brood zien in de bouwsector is dus niet abnormaal. Sinds de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen zijn er minder drempels om aan de slag te gaan in de bouw. Bouwunie juicht het ondernemerschap toe. “Het is prima dat er meer bouwondernemers zijn, want de sector heeft nood aan vers bloed. Er is onvoldoende instroom van werknemers. Freelancers of zelfstandige bouwondernemers zijn meer dan welkom om dit tekort in te vullen. Starten moet ook eenvoudig zijn, met weinig rompslomp. Maar liefst wel mét de nodige kennis van zaken”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Starters in de bouw
Bouwunie is nog altijd ongerust over de afschaffing van de vestigingswet in Vlaanderen. Wat dit precies tot gevolg zal hebben, is nog koffiedik kijken. De vestigingsreglementering zorgde ervoor dat ondernemers een minimum aan bedrijfskennis en technische bagage hadden. Onontbeerlijk om met succes een zaak op en uit te bouwen. En dat is zeker zo vandaag, met sterk evoluerende technieken en steeds meer bouwreglementeringen. De toename van het aantal bouwbedrijven dat niet heeft moeten aantonen dat ze weten waaraan ze beginnen, roept toch vragen op.

Wie pas een bouwbedrijf is gestart of daartoe plannen heeft, kan morgen, donderdag 16 mei, met al zijn vragen terecht op één adres: de online Startersdag. 30 experts van Unizo staan de hele dag paraat om met starters te chatten. Ook Bouwunie doet mee en maakt bouwstarters wegwijs in typische bouwvragen over bv. de werfmelding, de hoofdelijke aansprakelijkheid, de inhoudingsplicht, de toe te passen btw-tarieven, … Alle info is te vinden op www.onlinestartersdag.be

Ook interessant