Bouw nog steeds optimistisch gestemd: orderboekjes goed gevuld

  BE   7 mei 2019 Bron: Confederatie Bouw
Bouw nog steeds optimistisch gestemd: orderboekjes goed gevuld
De stemming van de aannemers is gunstig gestemd met nog steeds meer bouwbedrijven die een stijging van hun activiteit verwachten dan firma’s die uitgaan van een krimp, zo blijkt uit de meest recente Bouwbarometer van de Confederatie Bouw. Het orderboek met een verzekerde activiteitduur van 6,04 maanden bleef tijdens het eerste kwartaal van 2019 op een hoog niveau. Ondertussen zoekt de bouw nog steeds zo’n 16.500 mensen om de openstaande vacatures in te vullen.

Ondanks een zekere economische afkoeling stelt de bouwsector het nog steeds goed. Uit de laatste Bouwbarometer van de Confederatie Bouw blijkt dat het aandeel optimisten (10,7%), namelijk bouwbedrijven die een stijging van hun activiteit verwachten, licht verminderd is in vergelijking met de maand voordien. Het aandeel pessimisten bleef daarentegen stabiel (8,7%). De kloof tussen pessimisten en optimisten is met andere woorden iets kleiner geworden. Het aandeel aannemers met een optimistische visie blijft zoals de laatste maanden wel hoger dan dat van hun pessimistischere collega’s.

Eenzelfde tendens wordt opgetekend bij de orderboekjes. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 konden de aannemers rekenen op een gevuld orderboek van 6,04 maanden. Dat is weliswaar een daling met 1,1% in vergelijking met de laatste drie maanden van 2018 toen het orderboek werk voor 6,10 maanden dankzij de absolute uitschieter met een verzekerde activiteitduur van 6,3 maanden in november 2018. Maar het orderboek blijft in ieder geval, sinds maart 2018, op een hoog niveau in vergelijking met de jaren daarvoor.

Ondertussen blijft het aantal openstaande vacatures in de bouw met 16.500 vacante jobs aan de erg hoge kant. De sector zoekt daarbij de meest uiteenlopende profielen. Dat knelpunt zal niet snel opgelost geraken: de babyboomers verlaten ook in de bouw stuk voor stuk de arbeidsmarkt en de instroom vanuit het onderwijs blijft mager. Om die krapte aan te pakken, is er nood aan sterk beleid dat onder meer inzet op het aanzienlijk versterken van het duaal leren en het promoten van de bouwopleidingen. Daarnaast neemt de Confederatie zelf het voortouw om de bouw te promoten als werkgever. “Dat doen we ook tijdens de Open Wervendag van nu 19 mei 2019. We maken jongeren duidelijk dat de bouw een technologische sector is geworden en een bondgenoot in de klimaatstrijd door energieverslindende oude woningen en gebouwen te renoveren of te slopen en herop te bouwen”, legt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, uit.

Volgende vacatures zijn op dit moment alvast de 10 meest voorkomende in de bouw, de infrastructuurwerken, de afwerkings- en speciale technieken:

 1. Projectingenieur technieken / gebouwen / waterbouw / restauratie
 2. Projectleider technieken / restauratie
 3. Preventieadviseur
 4. Calculator
 5. Stabiliteitsingenieur
 6. Werkvoorbereider
 7. BIM Coördinator / Modelleur
 8. Werftechnieker
 9. Installateur speciale technieken / HVAC / MEP
 10. ICT support medewerker


Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo