Verwarming & Sanitair

5 tips voor het ontstoppen van de afvoer

5 tips voor het ontstoppen van de afvoer
Een van de meest vervelende dingen die in huis kunnen gebeuren is wanneer de afvoer verstopt zit. Grote kans dat er een opeenstapeling van afval is opgepropt of dat er simpelweg een te groot stuk eten is doorgespoeld. Laten we voor dit laatste vooral de kinderen of je partner de schuld geven. Want jij zou dit waarschijnlijk nooit doen. Om je van dit probleem af te helpen geven we je in dit artikel 5 tips om de afvoer te ontstoppen.

1. Soda en heet water

Een veelgehoorde tip is om gebruik te maken soda en heet water. Typisch zo’n oude truc die ooit door een oma in het leven is geroepen. Om de afvoer met soda en heet water te ontstoppen, gooi je eerst een handvol soda in de afvoer. Vervolgens zet je de hete kraan aan en giet je dit ook in de afvoer. Mocht dit niet werken kun je ook nog gebruik maken er azijn bij te voegen. Let wel op dat je hierna minimaal 1 liter heet water toevoegt.

2. De ontstoppingsveer

Een volgende optie die je kunt gebeuren is om de ontstoppingsveer te gebruiken. Dit kan voornamelijk gebruikt worden als de verstopping net even wat dieper in de afvoer zit. Door de flexibiliteit van de kabel vindt deze eenvoudig de weg door de afvoer. Duw de veer zo ver mogelijk naar voren en begin hier vervolgens aan te draaien. Met een beetje mazzel trek je alles los en in je afvoer ontstopt.

3. Cola

Heb jij wel eens gehoord dat cola goed is voor een zere buik? Of dat het werkt tegen roest? Soms lijkt het wel of cola goed voor alles behalve de gezondheid is. Zo zijn er ook mensen die cola gebruiken voor het ontstoppen van de afvoer. Gooi een grote colafles helemaal leeg in de afvoer, wacht vervolgens een half uurtje en vul dit, net als de optie met de soda, aan met minimaal een liter kokend water. Bij een relatief kleine ontstopping zou dit zomaar eens kunnen werken.

4. Chemische ontstopper

Een volgende optie is om het toch wat serieuzer aan te pakken. We gaan namelijk gebruik maken van chemisch spul. Dit spul is speciaal gemaakt om verstoppingen tegen te gaan. Dit spul gooi je in de afvoer, waarna het wachten is en hopen dat de ontstopping wordt opgelost. Lees ten alle tijden de gebruiksaanwijzingen goed door, aangezien je hier geen geintjes mee wilt uithalen.

5. De plopper

Een laatste ouderwetse manier om de gootsteen te ontstoppen is door een zogenoemde plopper te gebruiken. Deze zet je recht boven het afvoerputje, waarbij je moet zorgen dat hij goed aansluit en geen lucht toelaat. Deze trekt vervolgens vacuüm, waarna je hem voorzichtig heen en weer moet bewegen. Haal hem er ten slotte af en check of het water weer gewoon wegloopt. Het lijkt een ietwat eenvoudige, simpele oplossing, maar toch kan het jou zomaar van de problemen afhelpen.

Eerst zelf proberen

Je hebt gelezen over 5 tips die jou kunnen helpen om van een verstopte afvoer af te komen. Het is dan ook zeker aan te raden al deze tips te proberen, voordat je overgaat op echte actie door een bedrijf te bellen. Soms kun je helaas niet anders en moeten de professionals er aan te pas komen. Laten we in ieder geval hopen dat het niet te vaak voorkomt en dat iedereen in huis rekening houdt met wat wel en niet weggespoeld mag worden.