Interieur

5 tips voor de inrichting van een speelkamer

5 tips voor de inrichting van een speelkamer
Een goede speelkamer moet uitnodigend zijn voor je kindje, maar moet ook aan nog heel wat andere eisen voldoen. Het moet kunnen meegroeien, het moet gezellig zijn en je kindje moet er zowel kunnen spelen als tot rust kunnen komen. Hieronder vind je vijf goede tips om van de speelkamer een aangename plek te maken. Ook je woonkamer zal er wel bij varen.

# 1. Denk goed na over de vloer die je legt

Een van de belangrijkste aandachtspunten van een speelkamer is misschien nog wel de vloer. Een goede speelkamervloer moet na een ongelukje eenvoudig schoon te maken zijn, moet licht verend zijn en mag niet te koud aanvoelen. Daarenboven moet een kinderkamervloer sterk en krasbestendig zijn, want kinderen kunnen al eens stevig tekeergaan met hun favoriete speelgoed. Voorbeelden van goede kinderkamervloeren zijn gietvloeren, vinylvloeren en pvc-vloeren.

# 2. Maak werk van opbergruimte

Eenmaal een kind de puberteit nadert, zal het spelen stoppen. Maar tot dan zal het steeds meer speelgoed vergaren. Kinderen zijn nu eenmaal jaarlijks jarig en de Sint maakt er al langer een gewoonte van om hen goed in de watten te leggen. Zorg dan ook dat de speelkamer voldoende opbergruimte biedt om al het speelgoed overzichtelijk op te bergen. Plaats een grote kast waarin de boxen passen en vul de boxen op een logische manier, bijvoorbeeld door het LEGO-speelgoed en het speelgoed van Sylvanian Families elk in een eigen box te verzamelen. Bedenk verder alvast goed welk speelgoed je op kinderhoogte plaatst en verwissel af en toe de boxen waar ze zelf aan kunnen, zodat er altijd wel wat 'nieuws' is.

# 3. Plaats veiligheid op de eerste plaats

Een goede speelkamer is een veilige speelkamer. Kinderen rennen soms ongecontroleerd in het rond en kunnen zich gemakkelijk bezeren. De hoek van een meubelstuk kan al volstaan om hen heel wat pijntjes en bloedende wonden te bezorgen. Er bestaan gelukkig tafelhoekjes en hoekbeschermers om hen te beschermen. Met heel jonge kinderen moet je daarnaast altijd opletten voor touwtjes, bijvoorbeeld die van de rolgordijnen. In deze touwtjes kunnen ze zich verstikken.

Zorg er verder voor dat ze het raam niet zelf kunnen openen en dat ze niks in het stopcontact kunnen steken. Onder andere Niko verkoopt kinderveilige stopcontacten, maar je kan ook gewoon stopcontactbeschermers kopen die de voor de kinderen razend interessante stopcontactgaatjes afschermen. Bij IKEA betaal je zo'n drie euro voor twaalf van deze stopcontactbeschermers, dus duur hoeft wat extra veiligheid zeker niet te zijn.

# 4. Maak er een gezellige en persoonlijke kamer van

Een goede speelkamer is een kamer die gezelligheid uitstraalt en die helemaal past bij je kindje. Het is dan ook een goed idee om je kind bij de inrichting te betrekken. Doe samen inspiratie op en laat je kindje een aantal persoonlijke keuzes maken, maar let wel op met een inrichting die al snel 'kinderachtig' wordt. Geef de muren bijvoorbeeld een kleurtje dat het jaren goed zal blijven doen en pas de kamer aan de levensfase aan door middel van een muursticker. Ook kleine decoratiestukken kunnen deze klus goed klaren. Verder doet schoolbordverf het altijd goed bij kinderen. Deze verf is met krijt te beschrijven en staat je kindje toe om de kamer zelf een persoonlijke toets te geven.

# 5. Voorzie verschillende hoekjes

Kinderen hebben nood aan structuur in hun leven. Al van in de kleuterschool leren ze te werken met verschillende hoekjes die allen hun eigen functie hebben. Trek dit ook door naar de speelkamer. Zo weten ze dat als ze in het voorleeshoekje zitten, ze niet met andere dingen bezig moeten zijn. En dat ze het echte speelwerk dan weer houden voor op de speelmat, terwijl het knutselwerk aan het tafeltje gebeurt. Zo maken ze er geen knoeiboel van.

Ten slotte mag ook een rusthoekje niet ontbreken. Het is dan ook belangrijk dat je kindje een plekje heeft waar het tot rust kan komen. Je leert je kindje dat het niet meteen moet roepen als het overstuur is, maar dat het beter even tot rust komt in de eigen rusthoek. Een rusthoek hoeft niet heel bijzonder te zijn, een klein tipitentje of een afgeschermd hoekje met een zitzak kan al volstaan. Gebruik echter geen te felle kleuren en voeg niks toe dat extra emoties kan opwekken. Een dekentje en een kussentje om na al die vermoeiende emoties rustig in te dommelen, is zeker geen slecht idee.

Ook interessant