Interieur

Een speelkamer, Een must als je kinderen hebt?

Kinderen krijgen brengt grote veranderingen met zich mee. Niet alleen moet je als ouder je leven anders indelen, ook je woning moet je misschien aanpassen. Uiteraard is een kinderkamer onontbeerlijk, maar voor iets oudere kinderen is een speelkamer ook een grote meerwaarde.

De voordelen van een speelkamer

Veel spelen is belangrijk voor jonge kinderen. Zo ontwikkelen ze hun vaardigheden en kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten. Maar uiteraard wil je in je keuken niet struikelen over de poppen en de speelgoedautootjes. Een aparte speelkamer biedt dan soelaas. Als kind is er niets leuker dan je helemaal uit te leven in een omgeving waar dat echt mág. En waar je niet het risico loopt papa’s vinylcollectie te vandaliseren.

Een speelkamer inrichten: onze tips

Geen inspiratie voor de inrichting van je speelkamer? Wat dacht je van deze ideeën?
  • Kinderen zijn dol op tekenen en kleuren. Beschilder daarom een muur met krijtbordverf, waarop ze zich creatief kunnen uitleven. Voorzie ook een muur om hun kindertekeningen op te hangen.
  • Een vloer in hout of vinyl is ideaal voor een kinderkamer. Niet alleen kun je die makkelijk schoonmaken, hij is ook voldoende warm om zittend op te spelen. Wil je het liever wat zachter? Leg dan een tapijt met een leuk motiefje.
  • Kies voor tweedehandsspullen die je voorziet van een likje verf. Sneuvelt er eens iets, dan is dat minder erg dan bij duur, nieuw materiaal.
  • Installeer een leuke blikvanger in de kamer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een grote boom of een paddenstoel in hout?
  • Voorzie zeker voldoende opbergdozen voor alle speelgoed.

Afraders

  • Om het veilig te houden vermijd je het best losse kabels. Dure electronicaspullen zoals een tv zijn sowieso overbodig in een speelkamer. Zijn elektriciteitskabels toch onvermijdbaar? Werk ze dan zorgvuldig weg.
  • Vermijd wit. Deze kleur vormt geen goede combinatie met vuile kinderhandjes.
  • Maak van de speelkamer geen themakamer, want hypes en rages komen en gaan. Zijn dinosaurussen het ene jaar populair, dan zijn het het jaar daarna waar ridders of piraten. Met een neutrale inrichting raak de speelkamer minder snel gedateerd.

Ook interessant