De meest kindvriendelijke gemeenten van Vlaanderen

  BE   Bron: Kindvriendelijk - Logic-Immo
De meest kindvriendelijke gemeenten van Vlaanderen
Denk je aan kinderen? Dan wil je natuurlijk dat die in de best mogelijke omgeving opgroeien. Maar wat is de meest geschikte plaats om te wonen als gezin met opgroeiende kinderen? Kies je voor de stad of voor het platteland? In Vlaanderen zijn er zeven gemeenten die de komende zes jaar de titel van kindvriendelijke gemeente mogen dragen.

Goede praktijken van kindvriendelijke gemeenten

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) reikte eind vorig jaar de labels van ‘kindvriendelijke gemeente’ uit aan Dendermonde, Geraardsbergen, Herenthout, Kortrijk, Leuven, Middelkerke, Temse en Poperinge. Dat gebeurde tijdens de internationale conferentie Child in the City in Gent. Daarvoor waren 350 academici, politici en maatschappelijk werkers uit veertig landen samengekomen om te praten over de goede praktijken van kindvriendelijke steden.

De criteria

Opgroeiende kinderen hebben in de eerste plaats nood aan een aangename leefomgeving waar ze in veilige omstandigheden kunnen ravotten en genieten van de gezonde natuur. Daarnaast zijn ook verkeersveilige buurten en voldoende kinderopvang onontbeerlijk, net als een interessant aanbod aan (jeugd)cultuur en sportactiviteiten.

Het label ‘kindvriendelijke gemeente’ huldigt gemeenten die een strategie uitbouwen om dit soort criteria in een concreet beleid om te zetten.

Kindvriendelijkheid = mensvriendelijkheid

Minister Gatz is ervan overtuigd dat nog meer gemeenten erop gebrand zijn om het label van kindvriendelijke gemeente in de wacht te slepen. “Kindvriendelijkheid staat gelijk met mensvriendelijkheid”, verklaarde de minister dan ook in De Morgen. “Niet alleen kinderen zijn gebaat met een aangename leefomgeving, verkeersveilige buurten of een goede cultuur en jeugdinfrastructuur”, aldus nog Gatz.

Kies ook voor een kindvriendelijk huis

Natuurlijk is niet alleen de keuze van je woonplaats belangrijk voor de ontwikkeling van je kinderen. Ook je huis stem je het best goed af op hun behoeften. Zeker voor jonge kinderen is het belangrijk dat je kiest voor een kindvriendelijk huis waar het leuk en veilig wonen is.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo