Verhuizen

4 bespaartips voor jouw verhuis

4 bespaartips voor jouw verhuis
Bij verhuizen komen heel wat zaken, maar helaas ook heel wat kosten kijken. Nu je net al een hoop geld hebt uitgegeven aan een nieuw huis of appartement, wil je natuurlijk geen groot budget meer voorzien voor de verhuis zelf. Wij geven je daarom enkele bespaartips voor deze belangrijke dag.

Volgens cijfers van het financiële vergelijkingsplatform TopCompare.be hebben bijna 6% van de Belgen die al een persoonlijke lening hebben afgesloten dat gedaan om een verhuis te financieren. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat de kosten voor een verhuis kunnen oplopen tot ver boven de 1.000 euro. Met de kosten voor je nieuwe woning of de hogere huurgelden die je moet betalen, en de inrichting van je stekje, moet je zo op korte termijn diep in de zakken tasten. Gelukkig kan je met onze bespaartips jouw verhuis goedkoper aanpakken.

1. Begin op tijd met het verzamelen van verhuisdozen

Na jaren in jouw woning heb je vast heel wat spullen verzameld. Om die allemaal te verhuizen heb je ook heel wat verhuisdozen nodig. Stevige dozen kosten gemakkelijk tussen de twee en vijf euro per stuk. Bij een verhuizing heb je al snel 50 tot meer dan 100 verhuisdozen nodig, waardoor het totale kostenplaatje tot 500 euro kan oplopen. Dat geld kan je gemakkelijk besparen door op tijd te beginnen met het verzamelen van verhuisdozen.

Zo kan je dozen lenen bij familie en vrienden, huren bij verhuurbedrijven of stevige groente- en fruitdozen meenemen uit de supermarkt. Vergeet ook zeker geen inpakmateriaal te verzamelen, zoals bubbelplastic, kranten of reclamefolders. Die heb je zeker nodig voor het verhuizen van je glazen en servies.

2. Plan alles op voorhand

Het is op het eerste gezicht misschien niet meteen duidelijk, maar een planning kan je heel wat geld besparen. Om je verhuizing vlot te laten verlopen, moet je een verhuisbedrijf inschakelen, een bestelwagen huren, een tijdelijke parkeerplaats en een verhuislift huren, enz. Als je dat allemaal op het einde moet regelen, heb je minder keuze en moet je vaak meer geld op tafel leggen. Door op voorhand te plannen, vermijd je onverwachte kosten.

Ook als je jouw verhuis zelf in handen neemt, maak je best een gedetailleerde planning. Wie moet wat inpakken, hoe moeten jouw helpers de dozen labelen, welke vrienden gaan met de verhuiswagen rijden, waar moeten jouw verhuizers de dozen neerzetten, enz. Door de taken op voorhand duidelijk te maken, voorkom je dat jouw helpers tijd verliezen of jouw kostbare tijd verspillen.

3. Doe zoveel mogelijk zelf

Iets zelf doen, doe je natuurlijk altijd goedkoper. Dat geldt ook voor een verhuis. Wie een bedrijfsfirma inschakelt voor op zijn verhuisdag is al snel honderden euro’s kwijt aan de wagen en de verhuizers. Je betaalt hen ook voor allerlei extra klusjes die ze kunnen doen, zoals het inpakken van jouw spullen, het demonteren en monteren van je meubels of het herstellen van kleine beschadigingen.

Het kan veel goedkoper als je jouw vrienden en familie vraagt om te helpen op jouw verhuisdag. Voor een drankje en hapje steken ze waarschijnlijk met plezier de handen uit de mouwen. Misschien heeft een van hen ook wel een busje dat je kan gebruiken om je spullen mee te verhuizen. Dan bespaar je ook al op het huren van een bestelwagen.

Tip: Moet je toch beroep doen op een verhuisfirma? Dan vergelijk je best de offertes van verschillende bedrijven om geld te besparen.

4. Verkoop je oude spullen

Een tip om niet alleen geld te besparen, maar ook eentje om geld te maken: verkoop de zaken die je niet meer nodig hebt. Bij het inpakken van je spullen kom je vast heel wat oude kledij, decoratie of meubels tegen die je eigenlijk niet meer gebruikt. Ze meenemen naar je nieuwe woning kost alleen maar geld omdat je meer verhuisdozen nodig hebt en dus een grotere verhuiswagen of meer verhuizers. Je kan ze dus maar beter verkopen en er misschien nog een centje aan verdienen!

Ook interessant