Woonleningen

4 tips om de goedkoopste hypothecaire lening voor je woning te vinden

4 tips om de goedkoopste hypothecaire lening voor je woning te vinden
De stijgende vastgoedprijzen en de concurrentie op de woningmarkt maken het voor veel huizenjagers moeilijk om hun eigen stekje te kopen. Hoewel je tot op heden nog steeds kan profiteren van de historisch lage hypotheekrentes, kunnen alle extra kosten van een woonkrediet een grote hap uit jouw budget nemen. Met deze tips kan je het prijskaartje van jouw hypothecaire lening nog stevig verlagen.

1. Vergelijk tarieven bij zoveel mogelijk kredietgevers

Geld besparen op je hypothecaire lening en zo de goedkoopste lening vinden, kan je alleen door de verschillende kredietgevers te vergelijken. Elke bank hanteert namelijk andere acceptatievoorwaarden voor kredietnemers waardoor de rentevoeten sterk kunnen verschillen. Je kan bij verschillende banken een hypotheekvoorstel aanvragen en bij de ene bank een rentevoet van 1,44% ontvangen terwijl de andere bank je een van 2,55% voorstelt.

Om te vermijden dat je een te hoge rentevoet op je hypothecaire lening betaalt, is het dus een goed idee om de verschillende aanbieders te vergelijken. Tegenwoordig moet je daarvoor niet meer van bank tot bank lopen, maar kan je ook online op vergelijkingssites een simulatie doen. Zo kan je in een oogopslag zien bij welke kredietgevers je in aanmerking komt voor een lening, tegen welke rentevoet en voorwaarden en wat de maandelijkse aflossingen zijn.

2. Vergelijk de verschillen tussen een vaste en variabele rentevoet

Als je een woonkrediet afsluit, kan je dat met een vaste of variabele rentevoet doen. Wanneer de rentetarieven laag staan - zoals nu het geval is -, kiezen veel kredietnemers voor een vaste rentevoet. Zo zijn ze er zeker van dat de rente tijdens de looptijd van hun lening niet meer zal stijgen en dat ook hun maandelijkse aflossingen niet zullen veranderen doorheen de tijd. Als de rentevoet niet kan stijgen, wilt dat voor mensen die kiezen voor een vast tarief echter ook zeggen dat de rentevoet niet kan dalen.

Je kan wel genieten van een lagere rentevoet doorheen de looptijd als je kiest voor een woonlening met variabele rentevoet. Dit is vooral interessant in tijden van hoge rente als er verwacht wordt dat ze zal dalen. Bij een lening met variabele rentevoet kan het rentetarief immers veranderen op de vastgelegde momenten. Deze momenten hangen af van de formule die je kiest, bijvoorbeeld jaarlijks, driejaarlijks of vijfjaarlijks. Je hebt ook nog semi-variabele formules waarbij de rente bijvoorbeeld tien jaar vast kan zijn en daarna elke vijf jaar kan veranderen.

Het grootste nadeel van een lening met een variabel rentetarief is dat je minder zekerheden hebt over je maandelijkse afbetalingen tijdens de looptijd. Gelukkig leggen de banken wel vast dat over de volledige looptijd je variabele rentevoet maximaal mag verdubbelen. Daarnaast zijn er ook limieten of caps bij elke herzieningsperiode. In je contract kan bijvoorbeeld een cap van 2 procent worden vastgelegd, wat betekent dat de rentevoet bij de volgende renteherziening maximaal 2 procentpunten mag stijgen of dalen.

3. Spaar op voorhand en verhoog je eigen inbreng

Vanaf 2020 hanteren Belgische banken strengere regels voor wie een hypothecair krediet wilt aanvragen. Daardoor kan je bij de meeste banken niet meer dan 90% van de aankoopwaarde lenen en moet je de overige 10% alsook de notariskosten en registratierechten zelf financieren. Dat betekent dat je op voorhand al best een aardig centje bij elkaar gespaard hebt.

Het is zelfs zo dat hoe meer je zelf op tafel kan leggen, hoe hoger je kansen op een woonkrediet en een beter rentevoorstel zijn.

4. Hou rekening met alle aankoopkosten

Als je een hypothecaire lening afsluit, zijn er heel wat andere kosten waarmee je moet rekening houden. Naast het rentepercentage afficheren banken daarom ook een Jaarlijks Kostenpercentage of JKP. Dat bedrag omvat alle kosten van je krediet, waaronder de dossierkosten, verzekeringskosten, kosten voor de zichtrekening, schattingskosten en dergelijke. Het JKP kan verschillen van de rentevoet dus als je banken vergelijkt, vergelijk je best ook de JKP’s die ze voorstellen.

Kijk zeker ook met een kritisch oog naar alle bijkomende producten die je moet afsluiten en dus de kosten die je daarvoor moet betalen. Soms is het bijvoorbeeld voordeliger om een lening af te sluiten met een iets hogere rentevoet als je daardoor mag kiezen waar je de extra producten opneemt. Zo kan het misschien goedkoper zijn om elders een brandverzekering af te sluiten.

Ook interessant