Domotica

Waarom geautomatiseerde huizen steeds populairder worden

Waarom geautomatiseerde huizen steeds populairder worden
Domotica. Zegt je dat iets? Misschien (nog) niet, al is het fenomeen wel aan een heuse opmars in ons land bezig. Ook wel huisautomatisatie genoemd, zorgt domotica ervoor dat je woonst “slimmer” wordt. Dagelijkse dingen worden geautomatiseerd door een mix van technologie, gadgets en robotica. Ook op energiebesparing en veiligheid wordt gelet. Wat houdt dit concreet in? Samen met TopCompare.be lichten we de sluier voor je op!

Verhoog je comfort

Je kent het gevoel vast wel: je komt thuis van een lange dag op het werk, je bent moe en je merkt dat de woonkamer vol met stof ligt. Je hebt uiteraard geen tijd gehad om te poetsen in het weekend: dan heb je wel leukere dingen te doen. Beeld je in dat je dan je stofzuiger vanop een afstand zou kunnen bedienen, bijvoorbeeld met je smartphone of tablet. Heerlijk! Terwijl jij ligt uit te rusten in de zetel, doet de automatische bediening zijn werk. Bye-bye stof en hallo relaxatie!

Dit is slechts een van de vele voorbeelden hoe domotica je dagelijkse leven kan vergemakkelijken en waarom steeds meer woningen hierop worden afgestemd. Regel de temperatuur in je huis via je smartphone of tablet, stel de beveiligingscamera’s af hoe jij dat wil en bedien de rolluiken in alle kamers van de woning met slechts één vingerdruk. Even dag zeggen tegen je liefste huisdier? Ook dat is mogelijk! Dagdagelijkse taken worden een stuk eenvoudiger, zowel qua beheer als uitvoering. Vorm je huis om tot een echte slimmerik dankzij de nieuwste toepassingen!

… en je veiligheid

Domotica verhoogt niet alleen je comfort. Ook je veiligheid is van belang. Met geautomatiseerde huizen optimaliseer je de beveiliging in en rondom je huis, zonder dat je een neus voor technologie moet hebben. Camera’s verbonden aan je smartphone laten je toe om continu op de hoogte te blijven van wat er thuis gebeurt. Een verdacht figuur in de buurt opgemerkt? Je voordeur verstrooid laten openstaan? Slimme bewegingsdetectoren stellen elke beweging vast. Ook als je op reis bent, komen deze snufjes van pas: activeer ze van zodra je de woning verlaat. Dankzij een alarmsysteem dat automatisch met de lokale politiediensten is verbonden, blijf je constant alert maar slaap je toch op beide oren!

Gevaren vindt je niet enkel buitenshuis. Ze kunnen in elk hoekje van de kamer schuilen. Het gas laten aanstaan, een pan op het vuur vergeten, de friteuse niet uitgetrokken: het zijn slechts enkele van de vele nachtmerries waar je al eens wakker van kan liggen. Een slimme rookmelder verwittigt je onmiddellijk per sms of e-mail indien er rook in je woning wordt gesignaleerd. Efficiënte detectoren bestrijden het gevaar van een gas- of waterlek door de toevoer automatisch af te sluiten. Via automatische zonweringen bescherm je jezelf en je familie tegen oververhitte kamers in de zomer.

Niets voor ouderen? Denk dan nog maar eens!

Technologie en automatisatie worden niet direct met de oudere generatie gelinkt. En toch zijn geautomatiseerde woningen ook voor hen interessant. Mensen van een oudere leeftijd hebben al eens moeite met veel bewegen in huis, trappen op- en afgaan en alle huishoudelijke taken bijhouden. Het gezichts- en/of gehoorvermogen gaat achteruit, problemen met gewrichten duiken op en men wordt sneller moe. Automatische rolluiken, die worden afgestemd op het zonlicht, kunnen hen alvast een handje helpen. Schijnt de zon te fel, dan worden de luiken gesloten. Bewolking laat ze weer opengaan.

Ook voor hen is veiligheid belangrijk: dankzij een intercom met camera weten ze onmiddellijk wie er aan de deur staat. Op die manier wordt er niet zomaar voor onbekenden opengedaan. Via een all-in-1 afstandsbediening worden elektronische toestellen met één druk afgezet. Zo loop je nooit meer risico op een huisbrand wanneer je je oven hebt laten aanstaan. Handig!

Ook interessant