Dossier Batibouw

Belgen steeds meer vertrouwd met connectiviteit in huis

  BE   1 maart 2018 Bron: Batibouw
Belgen steeds meer vertrouwd met connectiviteit in huis
De bouwsector blijft verder digitaliseren. Het idee dat al wat met connectiviteit in huis te maken heeft te duur en te ingewikkeld is, lijkt stilaan weg te ebben. Een representatief onderzoek* in het kader van BATIBOUW laat zien dat we almaar meer bereid zijn een investering te doen in home connectivity (67%). Daarop spelen de exposanten op de beurs gretig in, want overal duiken er handige apps en slimme tools op die het de consument nog makkelijker maken.

De technologische vooruitgang op gebied van connectiviteit heeft het voorbije jaar niet stilgestaan. De term is over de jaren heen geëvolueerd. ‘Domotica’ dekt de lading van het woord connectiviteit niet langer; tegenwoordig gaat het verder dan dat. De uitdrukkingen ‘connected home’, ‘home automation’ en zeker ook ‘Internet of Things’ zijn ons niet langer vreemd. Het aansturen van verlichting, verwarming en beveiliging deden we al langer, anno 2018 kunnen alle apparaten in huis met elkaar in verbinding staan. Connectiviteit is dit jaar alomtegenwoordig op Batibouw en gaat zelfs over de Paleizen van Brussels Expo heen: vele exposanten werken samen aan een applicatie of tool.Te duur en te ingewikkeld?

Hoewel deze termen lang voor velen een ver-van-mijn-bed-show waren, waait de wind tegenwoordig uit een andere hoek. Een representatief onderzoek* in het kader van BATIBOUW toont aan dat 67 procent gerust wilt investeren in connectiviteit in huis. Slechts 17 procent linkte het woord aan te ingewikkelde systemen. Als we over een geconnecteerde installatie beschikken, gaat het vooral om intelligente thermostaten en andere tools voor energiebezuiniging (42 procent), alarmsystemen (34 procent) en rook-, CO2- of vochtdetectoren (24 procent) die ons dag en nacht via onze smartphone op de hoogte houden van de status in huis. Eigenaars van een geconnecteerd systeem zijn veelal tevreden: een verbonden verwarming krijgt gemiddeld een 7/10, intelligente verlichting krijgt een 7,8/10 en een alarmsysteem dat in verbinding staat met onze smartphone krijgt een 8,2/10.

“Dit jaar is connectiviteit één van de steunpilaren van Batibouw, omdat het meer dan ooit relevant is. Vanaf dit jaar zien we echt één trend die alle paleizen verbindt. Connectiviteit is paleisoverschrijdend geworden op de beurs”, vertelt Bart Van Den Kieboom, woordvoerder van Batibouw.

Wooncomfort was nog nooit zo toegankelijk. Voor ieders budget is er tegenwoordig een geconnecteerde oplossing, zelfs voor mensen die ingrijpende renovatiewerken willen doorvoeren met een beperkt budget. Een laptop, desktop of tablet en verbinding met het internet kan al voldoende zijn voor een (gedeeltelijke) home automation.

Goed ingelicht

En toch is er nog werk aan de winkel, want slechts 22 procent van de huiseigenaars lijkt te weten dat de aanschaf van geconnecteerde, energiebesparende systemen premies met zich meebrengt. En daarvoor kan de bezoeker meer dan ooit op Batibouw terecht. “De overheid en alle relevante instanties zijn hier aanwezig om iedereen in te lichten over de te verkrijgen premies. Een heldere en uitgebreide uitleg, dat kan je hier verwachten”, verduidelijkt woordvoerder Bart Van Den Kieboom. Een betere kennis van de mogelijkheden en voordelen, samen met een bewustwording van de mogelijke premies, maken van geconnecteerde systemen hét succesproduct op Batibouw 2018.

*representatief onderzoek bij 1.000 Belgen door onderzoeksbureau Incidence

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo