Domotica

6 handige ‘smart devices’ voor huurders

Domotica is niet langer het exclusieve terrein van huiseigenaars. Ook als huurder kun je tegenwoordig je voordeel doen met slimme elektronica. Je kunt dan wel geen ingrijpende aanpassingen aan je huurwoning doen, maar ook met kleine ‘smart devices’ kun je je leven een stuk makkelijker maken. De site DigitalTrends.com maakte een lijstje met zes zulke toestellen die allemaal ontworpen zijn met het oog op huurders.

1. August Smart Lock

Ben je het ook beu om aan je voordeur met een grote sleutelbos te staan hannesen, in het ergste geval met een zak boodschappen onder je arm? Installeer dan het August Smart Lock en dit soort situaties behoort voorgoed tot het verleden. Dit slimme slot herkent jou namelijk als je eraan komt en opent dan automatisch de deur. Eens je binnen bent, gaat de deur ook vanzelf terug op slot.

Behalve jezelf en je huisgenoten kun je ook gasten toegang tot je huis geven, zelfs als je weg bent. Dat kan handig zijn als er bijvoorbeeld iemand de planten water komt geven wanneer je een tijdje op reis bent. Een log houdt perfect bij wie er allemaal binnen- en buitengegaan is.

Het August Smart Lock kun je gewoon over je deurslot schuiven, meer moet je niet installeren. Als je verhuist, laat je dus geen enkel spoor achter.

2. Amazon Echo Dot

De Amazon Echo Dot is bijzonder klein, maar kan heel veel. Dit toestel maakt gebruik van Amazons virtuele assistent Alexa om via stembediening muziek af te spelen, telefoonoproepen te doen, het weer te voorspellen, audioboeken af te spelen, … Zet het toestel bijvoorbeeld in je slaapkamer als wekkerradio of gebruik het in de keuken om recepten voor te lezen.

De Echo Dot heeft zeven ingebouwde microfoons, waardoor het toestel je zelfs in een groot appartement vanuit elke hoek perfect kan horen. Het werkt ook perfect samen met tal van andere domoticaproducten zoals de Philips Hue-lampen of de veiligheidscamera’s van Nest. Meer dan een stopcontact heb je niet nodig voor de ‘installatie’ van de Echo Dot.

3. Philips Hue smart ledlampen

De slimme ledlampen van Philips Hue draai je net als elke andere lamp gewoon in een fitting. Koppel de lampen draadloos aan de Hue Bridge (die je apart moet kopen) en je kunt ze bedienen met de bijhorende Philips Hue-app of met je stem, bijvoorbeeld via de Amazon Echo Dot. Zo kun je je verlichting makkelijk op afstand aan- of uitschakelen of een tijdsprogramma instellen.

4. Wemo Mini Smart Plug

Met de Wemo Mini Smart Plug kun je hetzelfde doen, maar dan met elk toestel dat je in het stopcontact steekt. Deze slimme ‘tussenstekkers’ verhinderen dat je je tv, radio, strijkijzer of wat dan ook vergeet af te zetten. Je toestellen vanop afstand in- en uitschakelen of tijdsprogramma’s instellen is een makkie met de app. Met de ‘away’-mode kun je bijvoorbeeld ook je verlichting op willekeurige momenten laten aanschakelen om terwijl je weg bent de indruk te geven dat er toch iemand thuis is.

5. Frigidaire Cool Connect smart airconditioner voor ramen

Lang niet alle huurwoningen zijn uitgerust met airconditioning. Toch zijn de zomers voor huurders even warm als voor huiseigenaars. De Cool Connect airconditioner van Frigidaire biedt een oplossing. Dit hoogst betaalbaar toestel kun je makkelijk aan je raam installeren en vanop afstand bedienen via de app op je smartphone of je tablet. Ook krijg je automatisch een melding als je de filter van het toestel moet reinigen of vervangen.

6. WyzeCam: de perfecte veiligheidscamera voor huurders

Ben je op zoek naar een betrouwbare, maar ook betaalbare veiligheidscamera? De WyzeCam kost nog geen 20 euro en toont je een livestream van wat er allemaal gebeurt in je woning. Dankzij de functie night vision kun je ook bij weinig licht zien wat er precies gaande is.

De WyzeCam herkent ook bepaalde geluiden: als het rookalarm of het CO-alarm afgaat, krijg je onmiddellijk een melding. Ook de Motion Tagging-technologie is handig om snel beweging te herkennen als je beelden van de camera bekijkt.