Nieuwbouw

2% energiebesparing in huizen woningcorporaties

Woningcorporaties hebben in het afgelopen half jaar ruim 110.000 woningen energiezuiniger gemaakt. Corporaties installeerden nieuwe hoog-rendements verwarmingsketels en verbeterden de isolatie van de huurwoningen. De besparing op het gas komt overeen met het gebruik van een stad als Venlo.

Cijfers uit een monitor van branchevereniging Aedes laten zien dat corporaties in het eerste half jaar van 2011 in ruim 110.000 huurwoningen energiebesparende voorzieningen aanbrachten. Bij ruim 60.000 woningen was er sprake van meer verbeteringen in dezelfde woning. Daardoor daalde het gezamenlijke gasverbruik van alle 2,4 miljoen Nederlandse corporatiewoningen met circa twee procent. Dat betekent een besparing voor zo'n 48.000 woningen, de grootte van een stad als Venlo.

HR-installaties, isolatie en zonnepanelen

De meest voorkomende maatregelen zijn het plaatsen van een HR (hoog-rendement) verwarmingsketel (in bijna 80.000 huizen) vaak in combinatie met een HR-warmwaterinstallatie. In 86.000 gevallen werd de isolatie van dak, vloer en/of gevel verbeterd of werd HR++ glas geplaatst. 2.500 woningen kregen zonnecollectoren of zonnepanelen.

Labels en besparing

De energiezuinigheid en de besparingen worden afgemeten aan de geregistreerde energielabels. Het aantal huizen met een A, B of C-label (de meest energiezuinige woningen) groeit, het aandeel huizen met een E, F of G-label neemt af.

Ook interessant