Isolatie

Isolatiepremies Brussel: een gemiste kans voor energiebesparing

De isolatiepremies in het Brussels Gewest schieten hun doel voorbij. Door een selectieve toekenning van premies voor natuurlijke isolatiematerialen, subsidieert het Brussels Gewest niet de meest energiebesparende en duurzame materialen en laat ze een groot potentieel onderbenut. Dat blijkt uit een studie van essenscia brussel (de federatie van de chemische industrie en life sciences) en Federplast.be (de vertegenwoordiger van de kunststofverwerkende industrie). De federaties berekenden dat een efficiënter premiebeleid voor een gemiddelde woning bijkomend 3.099 kWh per jaar energie kan besparen. Dit komt overeen met een besparing van 778 kg CO2 ofwel een vermindering van de jaarlijkse energiefactuur van een Brussels gezin met 248 euro. De sector pleit ervoor om de premies toe te kennen op basis van de energetische performantie van een materiaal. Zowel de burger als het milieu varen hier wel bij.

Het Brusselse woningpark verbruikt maar liefst 70% van alle energie in het Brussels Gewest. De Brusselse Regering heeft daarom de voorbije jaren een premiestelsel in het leven geroepen om het energieverbruik in het hoofdstedelijk gewest drastisch te doen dalen door de isolatie van woningen te stimuleren.

essenscia brussel en Federplast.be stellen echter vast dat, ondanks de goede bedoelingen, het premiebeleid in de praktijk de bal mis slaat. Brussel kiest in haar subsidiepolitiek resoluut voor natuurlijke isolatiematerialen die vaak niet de meest duurzame oplossing blijken te zijn.

Voor de isolatie van muren schommelen de premies tussen de 20 en 55 euro per m², afhankelijk van het inkomen. Het Brussels Gewest voorziet een bijkomende premie van 10 euro per m² indien men opteert voor een isolatie van 8 centimeter natuurlijk isolatiemateriaal zoals cellulose. Vreemd genoeg geldt deze bonus niet wanneer men de premie in de plaats hiervan zou gebruiken voor 16 centimeter geëxpandeerd polystyreen (EPS), een kunststof isolatiemateriaal, dat veel meer energiebesparing oplevert voor een zelfde investering. Ter vergelijking: de 16 centimeter EPS-isolatie bespaart op 50 jaar maar liefst 565 kWh meer dan de cellulose-oplossing.

Voor raamprofielen geldt een gelijkaardige paradox. De premies bedragen 10 tot 20 euro afhankelijk van het inkomen. Via een bijkomende premie van 30 euro per m² moedigt het Brussels Gewest het gebruik van gelabeliseerde houten ramen aan, terwijl de keuze voor PVC- of aluminium raamprofielen wordt ontmoedigd door een vermindering van de isolatiepremie met 5 euro per m². Het verschil in premie loopt dus op tot 35 euro!

Deze discriminatie is totaal onverantwoord als we de energetisch en ecologische prestaties van kunststoframen onder de loep nemen. PVC-raamprofielen scoren 25% beter dan de Brusselse normen en zijn 10 tot 30% goedkoper voor de consument. Onafhankelijke milieu-analyses(*) hebben bovendien vastgesteld dat kunststof- en aluminiumramen minder impact hebben op het leefmilieu dan houten ramen indien ze worden gerecycleerd, wat een courante praktijk is in België.

“In plaats van materialen selectief te subsidiëren of te penaliseren, kan het Brussels Gewest haar middelen veel efficiënter inzetten door de premies toe te kennen op basis van de energetische performantie. Het gebruik van kunststofmaterialen is niet het probleem, maar draagt net bij tot een oplossing. De huidige benadeling van kunststoffen is dan ook niet verantwoord en discrimineert verschillende Belgische producenten en verwerkers van kunststoffen”, beklemtoont Bernard Broze, gedelegeerd bestuurder van essenscia brussel.

essenscia brussel en Federplast.be hebben berekend dat met hetzelfde budget meer energie kan worden bespaard door het gebruik van duurzame kunststoffen.

Beide federaties roepen de Brusselse Regering op om het onderscheid tussen materialen bij de toekenning van isolatiepremies af te schaffen. Het budget moet worden gebruikt om meer energie te besparen door de toekenning van hogere premies op basis van de performantie van isolatiematerialen en raamprofielen. Dit geeft de Brusselaars de kans om voor een gemiddelde woning 3.099 kWh per jaar te besparen ofwel 778 kg CO2. Een Brussels gezin ziet hiermee zijn jaarlijkse energiefactuur dalen met 248 euro. Waar wacht de Brusselse Regering nog op?

(*) Milieu-analyses PVC, IVAM (NL), 2010

Ook interessant