Duurzaam Bouwen

Overheidsbeleid voor energiebesparing in huis schiet tekort

Het huidige overheidsbeleid voor energiebesparing in huis schiet tekort. Een rapport van het Nicis Adviescollege Duurzame Stedelijke Ontwikkeling toont dit aan. Volgens Nicis moet de overheid meer stringente eisen stellen om huiseigenaren ertoe te dwingen energiebesparende maatregelen te nemen.

Er zijn nu wel regels, maar dit beleid heeft juist een averechts effect. De regelgeving is belemmerend, maar wordt ook niet nageleefd. Als het aan Nicis ligt wordt dit veranderd. Zo zou een woning alleen nog maar mogen worden verkocht als deze voldoet aan de eisen in het energielabel. Ook zouden makelaars woningverkopers moeten wijzen op de verplichting van het hebben van een energielabel. Verder is een wijziging van de kadasterwet noodzakelijk. Bij een wijziging kunnen notarissen het label opnemen in de koopovereenkomst.

De maatregelen van Nicis moeten er toe leiden dat huiseigenaren meer bereid zijn om te investeren in energiebesparing. Overigens wil Nicis niet alles op het bord van de overheid schuiven. Ook gemeenten en bijvoorbeeld woningcorporaties moeten maatregelen treffen om te kunnen komen tot een herstructurering.

Gebaseerd op: Cobouw