Energie

De lat voor energierenovaties komt steeds hoger te liggen

De lat voor energierenovaties komt steeds hoger te liggen
Onlangs hebben media bericht over een innovatieve bouwmethode afkomstig uit ons land om grootschalig en snel bestaande woningen energieneutraal te maken.* Dat sluit naadloos aan bij het langetermijnpad dat de Vlaamse overheid recentelijk heeft naar voren geschoven voor de renovatie van het woningpatrimonium.** Vanaf volgend jaar dienen nieuwe eigenaars binnen de vijf jaar een energierenovatie te realiseren tot minimum label D. Maar de overheid legt de lat stelselmatig hoger in 2028, 2035 en 2040. Voor woningen geldt vanaf 2028 minimaal label C, vanaf 2035 label B en vanaf 2040 label A. Nieuwe eigenaars krijgen telkens 5 jaar de tijd om de energierenovatie te realiseren. Een termijn die ingaat bij het tekenen van de notariële akte. Voor appartementen werd een ander verstrengingspad uitgetekend: vanaf 2028 geldt minimaal label C, vanaf 2040 label B en vanaf 2045 label A. Embuild Vlaanderen beveelt kandidaat-kopers van een energieverslindende woning of flat aan om bij aankoop alvast het nodige renovatiebudget te voorzien.

Word je de nieuwe eigenaar van een energieverslindende woning en wordt de notariële akte bij een aankoop, erfenis of erfpacht verleden na 1 januari 2023, dan dien je verplicht energetisch re renoveren tot minimum label D. Als de akte voor de aankoop van een woning wordt verleden op 1 februari 2023 dan moet dus voor 1 februari 2028 aan de renovatieverplichting voldaan worden. Dat bewijs je door middel van een nieuw EPC (Energieprestatiecertificaat). Maar 2023 is slechts een tussenstap richting de algemene verplichting naar label A in 2050 conform het engagement van de Vlaamse overheid binnen de Europese Green Deal. In de praktijk gaat het erom dat een woning dan niet meer dan 100 kWh/m² mag verbruiken. Om dat te bereiken wordt de lat voor energierenovaties voor woningen en appartementen stelselmatig hoger gelegd in 2028, 2035, 2040 en 2045.

En dat is nodig want momenteel behaalt geen 5% van de woningen in ons land label A. Om en bij de 2,9 miljoen woningen dienen bijgevolg grondig te worden gerenoveerd. Concreet gaat het om 95.000 wooneenheden per jaar.

“Als kandidaat-koper kan je vanaf volgend jaar niet zomaar een energieverslindende woning of flat kopen zonder binnen de vijf jaar een energierenovatie te voorzien. Als koper dien je dan ook op voorhand na te denken of je meteen een energiezuinige woonst wil zonder bijkomende kosten of dat je er één koopt met ontoereikend energielabel die je op zeer korte termijn moet renoveren. Daarbij doe je er goed aan voor ogen te houden dat label A sowieso een must is vanaf 2040 voor een woning en vanaf 2045 voor een flat. Naast de aankoopprijs dien je daarom het nodige renovatiebudget te voorzien. Met als voordeel dat je ook binnen de vijf jaar je energiefactuur aanzienlijk zal verlagen. Ook kan je tijdelijk een fiscaal voordeel krijgen als je beter doet dan de eisen voor een ingrijpende energierenovatie”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.


De bouwsector voorziet de nodige renovatiecapaciteit.

Het duidelijke langetermijnpad voor energierenovaties biedt het perspectief om tegen 2050 bijna alle bestaande woningen energetisch te renoveren. Dat transparante en zekere kader biedt de hefboom aan de bouw- en installatiesector om tijdig bijkomende capaciteit op te bouwen. Daarbij gaat het niet alleen om voldoende bouwmedewerkers, maar ook om innoverende bouwmethoden* en een optimale organisatie van de werken. Denk aan raamcontracten en het bundelen van gelijkaardige renovatieopdrachten tot bijv. wijkrenovaties die de capaciteit van bedrijven kunnen verhogen en de wachttijden tot een minimum herleiden.

*Nieuwsagentschap Belga heeft onlangs bericht dat de Belgische start-up BuildUp in het kader van een Europees initiatief in tien maanden honderdzestig sociale woningen met energielabel F in Frankrijk heeft energieneutraal gemaakt. Er werd gebruik gemaakt van een gedigitaliseerde prefab-methode. De bouwelementen worden als componenten geassembleerd in de fabriek in ons land. Nadien werden die dan over een bestaand gebouw geschoven.

** Klik hier voor meer info van de Vlaamse overheid over het langetermijnpad voor energierenovaties

Ook interessant