Architectuur

Frank Lloyd Wright: architect in de spotlights (fotospecial)

Frank Lloyd Wright (8 juni 1867 – 9 april 1959) was een invloedrijk Amerikaans architect. Hij was een leerling van Louis Sullivan. Zijn werk is in grote lijnen in twee perioden in te delen. De ontwerpen in de eerste perioden waren geïnspireerd door het Amerikaanse landschap ("prairie style") en kenmerkten zich door grote, ver overstekende daken en voornamelijk horizontale lijnen. Het meest toegepaste materiaal was baksteen; de constructiemethoden waren klassiek. Het meest bekende werk uit deze periode is het Robie-huis in het zuiden van Chicago, nabij de Universiteit van Chicago.

Gaandeweg werd zijn stijl meer plastisch. Een tussenvorm is het (zeer bekende) huis Kaufman in Bear Run (foto boven), Pennsylvania, beter bekend als Falling Water: het huis was deels over een waterval heen gebouwd. Moderne constructiemethoden paste hij (achter de schermen) toe in het kantoorgebouw voor de Johnson Wax Company in Racine, Wisconsin, dat zich kenmerkte door krachtige, golvende vormen.

Wright ontwierp na de Tweede Wereldoolog onder andere het Guggenheim museum in New York (foto links). De expositieruimte is hier in feite een lange, open gang, die spiraalvormig omhoog loopt. Dit leidde echter tot enige nadelen: het ophangen van grote kunstwerken op een gebogen muur blijkt lastig, en de bezoekers staan steeds op een hellende vloer, hetgeen een onrustig gevoel blijkt op te leveren.

Ook interessant