Architectuur

Pritzker Prize 2013 gewonnen door Toyo Ito (fotospecial)

De Japanse architect Toyo Ito heeft de Pritzker Prize 2013 gewonnen. Toyo Ito werd geboren in 1941 in Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Op zeer jonge leeftijd kwam Toyo Ito met zijn familie in Japan, waar hij verder is opgegroeid en sindsdien woont en werkt. Hij heeft architectuur gestudeerd aan de Universiteit van Tokio en is daar afgestudeerd in 1965. Ito is al veertig jaar actief in het vak en vooral bekend voor zijn "tijdloze" ontwerpen, vaak met "een spirituele dimensie", luidt het in het oordeel van de jury. "Zijn design straalt licht en vrede uit."

De Pritzker Prize, die op 29 mei wordt uitgereikt in Boston, is de hoogste onderscheiding voor architecten. De 71-jarige Toyo Ito is al de zesde Japanner die de prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. De Pritzker Prize wordt al sinds 1979 uitgereikt en geldt als de "Nobelprijs voor architectuur".


Klik op de foto voor de fotospecial van Toyo Ito

Toyo Ito beschouwt de mediatheek die hij in 2001 in de Japanse stad Sandai bouwde als zijn belangrijkste werk. De architect ontwierp ook het stadion voor de World Games 2009 in Taiwan.

Ook in België valt een werk van Ito te bewonderen, het paviljoen op de Burg in Brugge. In 2002 was het een van de blikvangers van Brugge als Culturele Hoofdstad van Europa, maar het paviljoen raakte intussen fel verloederd.

Klik hier voor de fotospecial van Toyo Ito.

Ook interessant