Architectuur

Villa Savoye: meesterwerk van Le Corbusier (fotospecial)

De Villa Savoye, ook bekend als Villa les Heures Claires, is een van de bekende werken van de Zwitserse architect Le Corbusier. Het is een villa, gebouwd in gewapend beton in 1928-31. Het gebouw staat in Poissy (Chemin de Villiers 8), nabij Parijs.

Op de begane grond liggen de hal, de ruimtes voor het personeel en de garage. De ingang ligt onder de zuilen waar een geleidelijke helling naar de woonruimtes op de eerste verdieping leidt. Bovenop het huis, in de daktuin, ligt het solarium dat met een gebogen wand enerzijds dient als windscherm en anderzijds de architectuur verrijkt.

Het gebouw is een strakke uitwerking van de vormentaal die Le Corbusier heeft neergelegd in zijn vijf punten voor een nieuwe architectuur.

  • Het huis ligt op zuilen (pilotis) waardoor de woning boven de vochtige grond ligt en de tuin tot onder het huis kan doorlopen.
  • Het dakterras maakt maximaal gebruik van het oppervlak.
  • Door het ontbreken van draagmuren is de woning vrij indeelbaar.
  • Horizontale ramen over de volle breedte zorgen voor en gelijkmatige verlichting en ventilatie.
  • De vrije facade, zonder beperkingen door draagstructuren.


De villa is ontworpen als buitenhuis voor het weekeinde. Het ligt midden op een grasveld en die van oorsprong was omzoomd door bomen. Het veelkleurig interieur contrasteert met het voornamelijk witte exterieur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw verwoest; na de oorlog is het herbouwd en voor bezichtiging opengesteld.

Ook interessant