Interieur

Feng Shui gebruiken om je eigen woning in te richten

Er valt heel wat te leren van andere culturen, en zelfs van eeuwenoude culturen. De Chinese filosofie Feng Shui is allang geen onbekende meer wanneer het op interieurinrichting aankomt. Feng Shui – dat spreek je uit als ‘fang sjweej’ – is een drieduizend jaar oude Chinese filosofie. Allemaal goed en wel, maar wat heeft deze oude leerschool te maken met vastgoed en interieur? Meer dan je zou vermoeden! Feng Shui spreekt zich in de eerste plaats uit over hoe de omgeving je leven beïnvloedt, en over hoe je harmonie kunt bereiken met je leefomgeving. De leer werd traditioneel gebruikt om heilige gebouwen zo te oriënteren dat ze in perfecte harmonie stonden met de natuurelementen en de windstreken.

Je hoeft niet te geloven in de religieuze of spirituele elementen van Feng Shui om de meest zinvolle technieken toe te passen in je eigen woning. Omdat Feng Shui erg complex is, en veel varianten kent, houden we het hier op de basisprincipes:
  • In Feng Shui draait alles om ‘Qi’ of ‘Chi’, een dynamische energiestroom die door de woning moet lopen. Vermijd duistere hoekjes en moeilijke passages, want zo kunnen jij noch de Qi zich vlot door de woning bewegen.
  • De twee tegengestelde krachten ‘Yin’ en ‘Yang’ ken je allicht. Ze vullen elkaar perfect aan en staan afwisselend voor mannelijk en vrouwelijk, warm en koud, licht en donker, … Ontwerpen aan de hand van Yin en Yang betekent ontwerpen met oog voor contrast, harmonie en evenwicht.
  • Ten slotte moet je rekening houden met de vijf elementen: water, vuur, aarde, metaal en hout. Je hoort in je woning een ‘constructieve cyclus’ te creëren, waarbij de elementen vloeiend in elkaar overlopen. Een ‘destructieve cyclus’ haalt je interieur uit evenwicht.

Concrete tips

  • Richt sofa’s en stoelen naar elkaar in een rechthoekige vorm, maar zorg dat er ook voldoende ruimte is voor circulatie.
  • Plaats het bed recht tegenover de slaapkamerdeur.
  • Kies voor veel verlichting in de gezinsruimten, zoals de woonkamer en keuken, en zachte verlichting in de slaapkamer.
  • De badkamer komt het meest tot zijn recht als je de natuurelementen benadrukt. Kies voor hout, natuursteen en planten.

Ook interessant