Zo richt je jouw home office in!

Bron: jouwMaatkast.nl blog
Hoewel ik met veel plezier naar ons kantoor rijd, werk ik met nog meer plezier lekker vanuit huis. Je hoeft je dan niet conform kantoor standaard te kleden, je kan lekker een muziekje opzetten zonder dat het iemand stoort en je hoeft niet meer in de file aan te sluiten! Voor steeds meer mensen is het mogelijk om deeltijd dan wel voltijd vanuit huis te werken. Wanneer dit voor jou het geval is, is het wel belangrijk dat je een professionele werkplek thuis hebt. Ik wil jullie daarom graag een aantal tips geven hoe je jouw home office tot jouw ideale werkplek maakt.

Bureau

Om te beginnen is het bureau erg belangrijk. Uitgaande van het Feng-Shui principe is het gebruik van een houten bureau wenselijk. Volgens de Feng-Shui filosofie bevatten houten bureaus de energie uit het hout en heeft dit een positief effect. Met deze energie wordt namelijk: ontwikkeling, groei, creatie en creativiteit gestimuleerd. Dus wanneer jij voor je werkzaamheden dit soort eigenschappen nodig hebt is een hout bureau zeker een must.

Naast het materiaal van een bureau is het ook van belang waar in de ruimte je het bureau plaatst. Met natuurlijk licht werk je beter dan wanneer je met kunstmatig licht te doen hebt. Probeer er daarom voor te zorgen dat je werkplek en je bureau daar staat waar er genoeg daglicht binnen komt. Zorg er wel voor dat je het daglicht in je rug hebt. Zo voorkom je dat de zon in je gezicht schijnt en je met je ogen gaat knijpen, met hoofdpijn als gevolg. Hang er goede zonneweringen op zodat je er voor kunt zorgen dat je altijd goed zicht blijft houden op je computerscherm. Mocht je daarnaast ook nog gebruik maken van een lamp zorg er dan voor dat je deze eenvoudig kunt verstellen. Met het juiste licht blijf je geconcentreerd werken en wordt je eveneens minder snel moe. Dus het juiste licht maakt dat je een productieve werkplek krijgt.

bureau in het home office

Voor de afmetingen vanhome office een bureau moet je er rekening mee houden dat je genoeg ruimte tot je beschikking hebt. Het werkblad moet ruim genoeg zijn om al je papieren en overige zaken genoeg ruimte te bieden. Alleen zo kun je er voor zorgen dat je bureau opgeruimd en overzichtelijk blijft. Zodra je te veel zaken op een te klein bureau hebt word het onoverzichtelijk en krijg je geen ontspannen werkplek. De minimale afmetingen voor een bureau zijn ongeveer 120 cm bij 80 cm. Hoe hoog moet een bureau zijn? Deze vraag kun je eenvoudig beantwoorden aan de hand van de tabel hier onder.

Lichaamslengte Hoogte bureauHoogte stoel
 1,55 m 64 cm – 66 cm 39 cm – 41 cm
 1,60 m 67 cm – 69 cm 41 cm – 43 cm
 1,65 m 70 cm – 72 cm 43 cm – 45 cm
 1,70 m 73 cm – 75 cm 45 cm – 47 cm
 1,75 m 76 cm – 78 cm 47 cm – 49 cm
 1,80 m 78 cm – 80 cm 49 cm – 50 cm
 1,85 m 80 cm – 82 cm 49 cm – 50 cm
 1,90 m 82 cm – 84 cm 50 cm – 51 cm

Bureaustoel

Naast het bureau is een goede bureaustoel ook ontzettend belangrijk. Het loont zich, of misschien wel beter gezegd het is van groot belang dat je een kwalitatief goede bureaustoel koopt. Ook als je hier misschien wat dieper voor in de buidel moet tasten is dit absoluut geen weggegooid geld. Buiten het feit dat het design en het materiaal van belang is, is het ook van belang voor je gezondheid om de juiste stoel aan te schaffen.

Rugklachten kunnen al snel voorkomen worden door een stoel die zich eenvoudig laat aanpassen aan de lichamelijke afmetingen en wensen. De juiste stoel voorkomt spanning in het lichaam en zorgt er bovendien voor dat je concentratie toeneemt. De bureaustoel moet evenals het bureau in hoogte verstelbaar zijn. Het is ook mogelijk om naast een zit gedeelte een staan gedeelte in te richten in je home office. Zo hoef je niet alleen maar zittend te werken en kun je ook af en toe staand werken. Hierdoor ontlast je de rug op een natuurlijke manier.

Een alternatief voor de normale bureaustoel is bijvoorbeeld een zitbal. Deze kun je al voor rond de 20 euro bestellen. Door het instabiele zitvlak worden je rugspieren automatisch getraind. Echter moet je niet de gehele werkdag alleen maar op een zitbal blijven zitten, dit zorgt vooral bij ongetrainde rugspieren voor klachten.

Werkklimaat

Nu je de basis hebt staan komt natuurlijk de vraag, hoe decoreer je jouw werkplek? Allereerst decoreer je het in ieder geval zo, zodat je er jezelf op je gemak voelt. Echter is het van belang dat je een rustige werksfeer creëert. Hiervoor geldt “less is more” hoe minder decoratie attributen je rond hebt staan des te beter. Ook moet je er voor zorgen dat je niets hebt dat je sterk kan afleiden. Planten zijn daarnaast erg goed voor de een home office, ze zorgen voor frisse lucht en een aangenaam ruimteklimaat. Bovendien heb je ook nog iets om voor te zorgen.

Zo richt je jouw home office in

Niet alleen planten zorgen voor frisse lucht ook genoeg ventilatie is hiervoor van belang. Zorg er voor dat je ramen hebt die je kunt openen en dat er een lucht stroming door de ruimte tot stand kan komen. Als je dan een aantal uur achter elkaar aan het werken ben blijf je fit en geconcentreerd omdat er genoeg zuurstof in de ruimte aanwezig is.

Probeer indien je er de ruimte voor hebt ook een echte aparte werkruimte te maken. Dus zorg er voor dat je een aparte kamer of bijbouw hebt waarin je jouw home office houdt. Hierdoor kun je ook echt in je werk omgeving werken en in je huis leven. Zo zorg je er voor dat privé en werk ook binnenshuis niet door elkaar lopen.

Belastingaftrek van kosten voor werkplek

Het aanschaffen van een home office kan al snel flink in de papieren lopen. Als je een degelijk bureau wilt en eveneens een goede bureaustoel dan ben je al snel een paar honderd euro kwijt. Natuurlijk verdien je dit al terug omdat je geen reiskosten meer hebt. Maar er is nog een extra voordeeltje te behalen. Afhankelijk van de voorwaarden die in jouw situatie van toepassing zijn is het mogelijk om belasting aftrek te krijgen voor de kosten die je maakt voor het inrichten van je werkplek. Hiertoe kun je een kijkje nemen op de website van de belastingdienst zo zie je meteen of je recht hebt op deze aftrekpost. Hierdoor hoeft een home office ineens niet zo duur te zijn zoals je dit misschien in eerste instantie dacht.

Samenvatting

Nu weet je dat het belangrijk is een goed bureau en de juiste bureau stoel aan te schaffen. Je home office moet genoeg daglicht hebben en het bureau moet zo staan dat het daglicht op je rug schijnt. Hiermee voorkom je hoofdpijn doordat je, je ogen moet toeknijpen voor het zonlicht. Om je werkklimaat nog eens te verbeteren kun je planten en andere decoratie gebruiken maar let er op dat het niet te druk wordt. En mocht je angst hebben dat het je allemaal te veel gaat kosten kun je altijd nog op de site van de belastingdienst kijken of je recht hebt op belastingaftrek voor de kosten van je home office.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo