Keukens

Positieve energie in de keuken

Positieve energie in de keuken
We streven allemaal naar harmonie in huis. We zoeken het in kleuren, in vormgeving en in materialen. Toch is er nog een ander aspect, moeilijker te vangen, dat een rol speelt in de huiselijke balans: energie. De levensenergie in dit geval, moet volgens de duizenden jaren oude oosterse filosofie Feng Shui (spreek uit Foeng Sweej) vrij en zonder beperkingen kunnen stromen. Oók in huis. Het vrije stromen van de energie wordt voor een groot deel bereikt door de indeling van het huis en met de juiste plaatsing van meubels. Hiernaast spelen bij Feng Shui de elementen water, hout, vuur, metaal en aarde een grote rol. Deze hebben elk hun eigen positieve of negatieve energie en kunnen elkaar versterken dan wel afstoten.

Alles draait om de keuken

De keuken is volgens Feng Shui het hart van het huis. Deze ruimte is erg belangrijk omdat deze zowel op sociaal als op gezondheidsgebied een grote rol vervult voor de bewoners. Wanneer de ‘keukenenergie’ positief is, voelt ook degene die het eten bereidt zich goed, en trekt die positieve energie in het voedsel. Daarnaast is dit de plek waar de elementen samenkomen: vuur, water, aarde en metaal. Deze elementen hebben, zoals gezegd een zeer sterke relatie met elkaar. Daarom is er een aantal zaken om rekening mee te houden.
  • Het gasfornuis mag niet tegenover of direct naast de spoelbak of koelkast staan. Water en vuur zijn tenslotte twee tegenovergestelde elementen. Plaats in dat geval iets groens, een plant, of iets van hout tussen de elementen in. Dat heeft een neutraliserend effect.
  • Degene die kookt moet met het gezicht naar de ingang staan en niet naar de deur of de muur.
  • Vermijd scherpe hoeken en randen. Ideaal zijn afgeronde hoeken, afzuigkappen waar je niet je hoofd aan kunt stoten en messen die in het messenblok staan.
  • Het zou ideaal zijn als de keuken aan de achterkant van het huis ligt.
  • En, vooral in deze tijd, belangrijk om te weten: een lekkende kraan staat symbool voor geld dat tussen de vingers wegglipt…

Ook interessant