Keukens

Moderne keuken in historische woning

Moderne keuken in historische woning
Oude panden vormen meestal een uitdaging, aangezien wanden, vloeren en plafonds slechts zelden vlak zijn. De eigenaren van deze fraaie woning in Moritzburg, Duitsland, lieten zich niet afschrikken. Ze besloten het interieur zó te veranderen dat oud en nieuw samen een stemmig geheel vormden. De plannen voor hun keuken moesten zodoende bijzonder zorgvuldig worden uitgewerkt.

Renovatie woning

Dit landhuis werd rond 1750 gebouwd, lang voordat moderne keukens of zelfs elektra deel uitmaakten van de bouwplannen. Het gezin, bestaande uit een echtpaar met een 20-jarige dochter en twee zonen in de tienerleeftijd, hebben de woning zo’n 12 jaar geleden betrokken. Sindsdien hebben ze veel gerenoveerd en verbouwd. Ze brachten de inrichting op hedendaags niveau en lieten tegelijkertijd de schoonheid van het vakwerk in het interieur uitkomen. Hun plannen voor de keuken konden ze echter pas ongeveer drie jaar geleden verwezenlijken.

Keuken matcht vloer

De kwaliteit en het design van een Poggenpohl-keuken bij vrienden maakte zoveel indruk dat ze contact opnamen met de Poggenpohl-studio in Dresden. Passend bij de in schaakbordpatroon gelegde zwart/witte marmeren vloertegels ontwierp men de keuken met witte fronten en zwarte werkbladen van graniet. Het ontwerp van de designer toont een hoog kastblok met ingebouwde apparaten alsmede een vrijstaand kookeiland met kookplaat en verzonken ventilatie.

Geen loze ruimtes

Moderne keuken in historische woningOndanks de traditionele sfeer is de design modern en minimalistisch, hetgeen verrassend goed werkt. De klanten namen de vakkundige adviezen van hun designer ter harte voor wat betreft de meest efficiënte en praktische opstelling van de grote apparaten, de bergruimte en de werkbladen. Het hele gezin helpt graag bij het koken. Hun voorliefde reikt van de Italiaanse keuken tot aan traditionelere regionale gerechten, zoals bijvoorbeeld schnitzels.

Het ontwerpen van een keuken voor een 260 jaar oud gebouw stelt geheel eigen eisen. Hier maakt Poggenpohl met elementen en werkbladen die tot op de millimeter nauwkeurig zijn gemaakt het allesbepalende onderscheid. Ofschoon de ruimte noch rechthoekig noch symmetrisch is, ontstaan er geen loze ruimtes. De layout haalt het beste uit de beschikbare ruimte.

Ook interessant