Badkamers

Hoe richt je de badkamer toekomstgericht in?

Hoe richt je de badkamer toekomstgericht in?
Volkomen terecht beleefde de badkamer de laatste jaren een revival, met veel meer aandacht voor design, comfort en ontspanning. En dat gaat verder dan fraai ogende producten. Voldoende plaats, een barrièrevrij ontwerp en functioneel slimme ingrepen zorgen ervoor dat élke generatie plezier beleeft aan de meest ontspannende plek in huis. Maar waarop moet je precies letten? Specialist Viega zet enkele aandachtspunten op een rij.

Voor zo’n ‘generatiebadkamer’ is een goed voorontwerp een must. Dat wil zeggen een heldere interieurarchitectuur met voldoende bewegingsruimte. Indien mogelijk voorzie je dus bij de bouw al genoeg plaats voor de badkamer. Een kleine, volgepropte ruimte kan immers nooit zorgen voor rust en ontspanning. Met die basisvoorwaarden vervuld, is elke comfortbadkamer, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie, eenvoudig binnen handbereik dankzij de hedendaagse techniek en design van sanitairproducten.

Hamvraag: bad of douche

Voor een comfortbadkamer is het antwoord glashelder: beide. De combinatie van bad en douche zorgt dat elke generatie aan haar trekken komt. Voor kinderen is het bad ook een speelruimte, volwassenen kunnen vaak niet meer zonder dit ontspannende 'oplaadpunt'. En iedereen kan wel een verkwikkende douche gebruiken, op eender welk moment van de dag.

Met de leeftijd neemt ook het belang van een makkelijk toegankelijke inloopdouche toe. Die is niet alleen optisch ruimtelijker, maar ook een investering in de toekomst. Zeker wanneer vooraf een zitplaats is voorzien, zoals een ingebouwde wellnessbank of een klapzitje aan de wand. Zowel klapzitjes als handgrepen kunnen tegenwoordig stijlvol verwerkt worden in elk badkamerinterieur. Helemaal handig is het, wanneer een handgreep in de douche -dichtbij de bevestiging van de handdouche- én op de badrand wordt aangebracht. Jong en oud weet zich daarmee verzekerd van een veilige in- en uitstap.

Ontwerpvraag: de wc

wc in de badkamerEen andere uitdaging in het badkamerontwerp is de plaatsing van de wc. Experts raden aan om -als de ruimte het toelaat- de wc in een aparte ruimte onder te brengen of om een schuifdeur te voorzien waarachter de wc "schuil" kan gaan. De wc-hoogte is echter essentieel voor het gebruiksgemak. Voor kinderen bijvoorbeeld is het handiger als de wc lager hangt. Volwassenen en vooral senioren verkiezen een hogere zitpositie, omdat je dan makkelijker kunt rechtstaan. Met deze aspecten wordt al in de productontwikkeling rekening gehouden.

Technische vraag: slimme producten

In het algemeen, en zeker bij comfortbadkamers, is het belangrijk om producten te kiezen die het leven in de badkamer makkelijker maken. Hoogtechnologisch en eenvoudig te bedienen tegelijk. Een elektronisch badarmatuur bijvoorbeeld, bewaakt de juiste watertemperatuur en stopt de watertoevoer automatisch bij de gewenste vulhoogte van het bad. Ook kan worden gedacht aan producten waarvan de talrijke voordelen ‘achter de schermen’ werken, zoals voorwandelementen. Al het leidingwerk wordt daarmee aan het oog onttrokken en je krijgt veel meer ruimte in de plaats. Tegelijkertijd ontstaat er een handige ruimte om allerlei benodigdheden op te bergen en om handgrepen naast de wc te bevestigen.

Fraai resultaat

Een comfortbadkamer is vrij van obstakels en uitgevoerd met ergonomische producten die zich aan alle leefomstandigheden aanpassen. Door een keuze te maken voor functionele, stijlvolle designproducten wordt de badkamer een wellness-oase voor jong en oud. Een doordacht ontwerp en intelligente producten maken dat mogelijk.

Ook interessant