Verwarming & Sanitair

Infrarood panelen: de verwarming van de toekomst

Infrarood panelen: de verwarming van de toekomst
In de discussie over duurzaam en gezond verwarmen is een nieuwe speler opgedoken: Excellent Heating. Hun infrarood verwarmingspanelen geven een aangename stralingswarmte af, zijn snel, efficiënt en zuinig en last but not least: ze integreren zich discreet in elk interieur. Excellent Heating werkt met langegolf infraroodstralen. Dat zijn onzichtbare stralen die een warmte-energie opwekken als ze een oppervlak raken.

Die warmte wordt vervolgens gereflecteerd naar de omgeving. Deze natuurlijke stralingswarmte kan je vergelijken met de werking van de zon: eerst worden de objecten opgewarmd, en daarna door de objecten ook de omgevingslucht.

Excellent Heating werkt met stralingspanelen van verschillende formaten, afhankelijk van de grootte van de ruimte die moet verwarmd worden. Een stralingspaneel bestaat uit een plaat veiligheidsglas omgeven door een aluminium kader en kan je vergelijken met een flatscreen. Het laat zich gemakkelijk integreren in het plafond, of ophangen aan de muur en wordt geleverd met een draadloze regulator (Intelligent Saving Temperature Controler of Intelligente Besparende Thermostaat) en paneelelektronica met energiebesparende technologie.

De regulator en de paneelelektronica staan in voortdurend contact, waarbij de temperatuurmeting en de gewenste temperatuurinstelling met vaste regelmaat naar het verwarmingspaneel gezonden worden.

Die berekent dan telkens de hoeveelheid vermogen die nodig is om de gewenste temperatuur te verkrijgen. De geringste temperatuurverschillen worden meteen bijgestuurd, wat uiteindelijk resulteert in een laag verbruik. Het grote verschil tussen een thermostaat en een regulator is dat een thermostaat 2 standen kent, namelijk on/off, terwijl een regulator elk percentage tussen 0 en 100% berekent afhankelijk van de gemeten temperatuur.

De achterliggende verbruikslogica is dezelfde als in de volgende situatie: neem twee auto’s die samen eenzelfde afstand gedurende dezelfde tijdspanne afleggen, maar terwijl de ene op kruissnelheid rijdt, laat de andere zijn snelheid variëren tussen 120 km/u en 80 km/u. De eerste zal de zuinigste zijn.

De Voordelen

Verwarmingspanelen geven stralingswarmte af, in tegenstelling tot de traditionele verwarmingssystemen die met convectie werken. Stralingswarmte voelt anders aan dan traditionele verwarming. Je krijgt een weldadig gevoel als van zonnestralen. Bij traditionele verwarming daarentegen wordt de lucht verwarmd, waarna een hele cyclus op gang komt: de verwarmde lucht stijgt naar het plafond, waarna ze afkoelt en weer daalt, om vervolgens weer opgewarmd te worden en te stijgen. Deze luchtcirculatie zorgt voor een onaangenaam gevoel en brengt ook het huisstof in beweging, wat voor allergische reacties kan zorgen.

Excellent heating

“Warme lucht stijgt” is méér waar bij convectie- dan bij stralingswarmte. Bij convectie is het gemeten temperatuursverschil vloer-plafond gemiddeld 9°C, terwijl dit bij stralingswarmte beperkt blijft tot gemiddeld 2°C.

Een bijkomend voordeel is dat ruimtes met stralingswarmte veel gemakkelijker gelucht kunnen worden: de objecten behouden hun warmte en geven die weer af als het luchten voorbij is. Bij traditionele verwarming (geringe accumulatie van warmte) duurt het heel wat langer voor de ruimte weer volledig opgewarmd is.

Zuinig

Werken met stralingswarmte, die enkel objecten verwarmt en niet de lucht tussen paneel en object, betekent een substantiële besparing ten opzichte van traditionele verwarming, omdat er enkel m² (objecten) worden opgewarmd in plaats van m³ (lucht). Gecombineerd met de intelligente paneelelektronica en een juist gebruik, blijkt volgens Duitse studies (Technische Universität Kaiserslautern) dat het energieverbruik van een moderne gasketel meer dan dubbel zo hoog is als het verbruik van infraroodverwarming.

Excellent heating

Milieuvriendelijk

Het energieverbruik van infrarood verwarmingspanelen ligt lager dan de traditionele verwarmingstoestellen, maar er is meer. Als je je panelen kunt aansluiten op een installatie van zonnepanelen, maak je van je woning een ‘bijna nulenergiegebouw’, waarmee je tegemoetkomt aan de herziene ‘Energie Prestatie van Gebouwen Directive’ (EPBD) van Europa, die schrijft dat voor einde 2020 alle nieuwe gebouwen bijna nul-energie moeten zijn.

Eenvoudige installatie

Elk paneel wordt geleverd met een regulator of ISTC (Intelligente Besparende Thermostaat), die voorzien is van twee AA batterijen. De regulator is draadloos, wat de installatie van de Excellent Heating-panelen erg eenvoudig maakt. Een regulator kan verschillende panelen controleren, maar elke ruimte kan ook zijn eigen regulator hebben. De panelen kunnen geplaatst worden tegen de muur of aan het plafond met schroeven en beugels.

Verder moet enkel nog de“3 adrige kabel van 1.5 carré” stroomkabel in een standaard stopcontact geduwd worden en de installatie is klaar voor gebruik. Bevestiging aan het plafond is - qua verbruik - de ideale plaats voor een infraroodpaneel.

Mobiel

Het is ook mogelijk om een paneel mobiel te maken, dankzij een regelbare vloerstaander. Vlakbij je bureau bijvoorbeeld, als je even thuis aan het werk bent. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact en een ISTC.

Veilig

Excellent Heating werkt met ESG 4 mm veiligheidsglas. De glastemperatuur schommelt tussen 30 °C en 180 °C en verbrandt niet bij aanraking.

Goede prijs-kwaliteit verhouding

Voor een ruimte van 25 m² is één groot paneel nodig dat ongeveer tussen de 819 en 945 euro kost. De installatie is eenvoudig en kan je makkelijk zelf.

Integreerbaar in elk interieur

De infrarood verwarmingspanelen van Excellent Heating bestaan uit een aluminium kader en een frontplaat in veiligheidsglas. Bij de kaderopties is er keuze uit zilver, wit, zwart of bruin. Of de keuze uit 60 RAL kleuren bij bestelling van minimum 3 panelen. De glasopties zijn korrelig melkglas of diamantglas (zwart, wit of bruin).

Aan de hand van deze keuzemogelijkheden kunnen de verwarmingspanelen op haast onzichtbare wijze geïntegreerd worden in een interieur.

Aan de andere kant is het ook mogelijk om te kiezen voor spiegelglas of een fotopaneel (met mogelijkheid dat de klant zelf een digitale foto aanlevert). Op die manier wordt het functionele verwarmingspaneel een esthetische troef.

TECHNISCHE SPECIFICATIES

Er zijn 7 afmetingen: het kleinste paneel meet 30 x 60 cm, het grootste 60 x 120 cm.

Het vermogen schommelt tussen 500 watt (30 x 60 cm) en 2000 watt (60 x 120 cm), de verwarming tussen 7m² (30 x 60 cm) en 25 m² (60 x 120 cm) en het gewicht tussen 3.6 (30 x 60 cm) en 11.6 kg (60 x 120 cm).

Ook interessant