Architectuur

Zwarts & Jansma ontwerpt niets

De in opdracht van TenneT ontworpen hoogspanningsmast Wintrack van Zwarts & Jansma Architecten is in elk opzicht minimalistisch. Dominantie van het landschap, elektromagnetische vervuiling, onderhoud en inklimbaarheid zijn sterk gereduceerd.

“We hebben geprobeerd de mast weg te ontwerpen”, zegt Rein Jansma van Zwarts & Jansma Architecten. “Met zijn ronde, gladde, tapse vorm valt hij weinig op. Maar hij gaat vooral de verrommeling van het landschap tegen omdat het een integraal ontwerp is.”

Niet alleen de vorm, maar ook de techniek van de Wintrack is vernieuwend: “Dankzij de nauwe samenwerking met de technici van Kema konden wij qua vormgeving perfect inspelen op natuurkundige wetten en daardoor de effecten op de omgeving minimaliseren,” zegt Jansma. De dubbel uitgevoerde netten hebben een gunstig effect op het magnetische veld, dat daardoor wordt versmald ten opzichte van bestaande hoogspanningsverbindingen. Hierdoor ontstaan meer mogelijkheden voor landschappelijke inpassing.

TenneT werkt de volgende jaren aan de uitbreiding van het hoogspanningsnet. Het behoefte naar vergroting van de capaciteit kan dankzij het compactere ruimtebeslag van de nieuwe tracés beter gerealiseerd worden. Wintrack wordt voor het eerst toegepast in een nieuwe verbinding dwars door de Randstad over een lengte van ongeveer 60 kilometer. De eerste masten zullen naar verwachting in de eerste helft van 2010 geplaatst worden bij de A12 ter hoogte van Bleiswijk.