Zwembaden en (zwem)vijvers

Zout, een natuurlijk alternatief voor jouw zwembad

Zout, een natuurlijk alternatief voor jouw zwembad
Lekker genieten in je zwembad: je kunt je afvragen of dat ook mogelijk is zónder een chloorlucht die normaliter in en rondom een zwembad hangt. Uiteraard wil je graag dat het water van je zwembad voortdurend fris is, dus er moet wel iets aan toegevoegd worden om het water schoon te houden. Daarom is het prettig om te weten dat er ook een natuurlijk alternatief is voor chloor.

Groen en troebel water

Algen en bacteriën hebben tot gevolg dat het zwembadwater niet schoon en helder blijft. Hoe smeriger het water wordt, hoe schadelijker het is voor je gezondheid. Het is dan ook zeer belangrijk dat je het water van je zwembad goed schoonhoudt. Om te voorkomen dat het water groen en troebel wordt is een zorgvuldig onderhoud noodzakelijk, waarbij je waarschijnlijk gebruikmaakt van desinfectiemiddelen.

De juiste waterbalans

Onze huid heeft al zoveel te verduren en niemand zit te wachten op een geïrriteerde huid of geïrriteerde ogen, veroorzaakt door chloor. Toch wordt chloor nog vaak gebruikt om het zwembadwater schoon te houden: of in vloeibare vorm of in tabletvorm, waarvoor een drijver gebruikt wordt. Vergeet niet dat chloor alleen goed werkt als de waterbalans juist is. Dat betekent dat de juiste hoeveelheid chloor aan het water toegevoegd moet worden en dat de pH-waarde van het water tussen de 7,2 en de 7,6 dient te liggen. Als deze balans niet goed is loop je alsnog kans op een geïrriteerde huid. Het water moet dus regelmatig getest worden en indien nodig, moeten er chemicaliën aan toegevoegd worden. Te hoge concentraties chloor kunnen schadelijk zijn en moeten vermeden worden. Kortom, een nauwgezet klusje!

Een natuurlijk alternatief

Je kunt er evenwel ook voor kiezen om het zwembadwater op een natuurlijke manier te desinfecteren, namelijk met zwembadzout. Wanneer je dit zout aan het zwembadwater toevoegt breng je een proces op gang waarbij het zout omgezet wordt in natuurlijk chloor en loog. Vervolgens zorgt dit proces ervoor dat het chloor wederom wordt omgezet in zout, zodat je niet iedere keer opnieuw zwembadzout hoeft toe te voegen. Een ander voordeel is dat je niet dagelijks het water hoeft te testen. Bovendien voelt het water zacht en aangenaam aan.

Speciaal zwembadzout

Gebruik wel altijd het zwembadzout dat speciaal voor dit doel ontwikkeld is, zoals het zwembadzout van de Strooizout Gigant. Indien je het verkeerde zout gebruikt kan dat schade aan zwembad onderdelen veroorzaken en ook kan het schadelijk zijn voor je huid. Het is verstandig om - bij gebruik van dit speciale zwembadzout - ijzeren en aluminium onderdelen te vervangen door een roestvrij alternatief. Het is echter niet zo dat het zwembadwater naar zeewater smaakt, want daar is de concentratie zout te laag voor.

Geld besparen

Ook al moet je misschien sommige zwembad onderdelen vervangen door roestvrije materialen, uiteindelijk kun je met deze natuurlijke manier van desinfecteren veel geld en tijd besparen. Je hoeft immers dagelijks niet meer te testen (de tests kosten ook geld) en er is veel minder onderhoud nodig. Zwembadzout kun je lang bewaren, mits je het droog conserveert. Bij de Strooizout Gigant kun je handige emmers met zout kopen, zodat je het middel gemakkelijk kunt bewaren. Je kunt het zwembadzout in verschillende hoeveelheden bestellen waarna het snel en gratis bij jou wordt thuisbezorgd.