Zonnepanelen zijn goed voor uw portemonnee

10 oktober 2019 Bron: Bouw & Wonen
Zonnepanelen zijn goed voor uw portemonnee
Iedereen weet dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu, maar weet u ook dat ze goed zijn voor uw portemonnee? Doordat u uw eigen stroom opwekt heeft u namelijk geen last meer van een torenhoge energierekening, en zal u na een aantal jaar rendement gaan maken.

Verschil in rendement

Hoe snel u rendement gaat maken kan erg verschillen. Het ligt bijvoorbeeld aan het soort zonnepanelen dat u kiest, of de zonnepanelen de hele dag in de zon staan of juist last hebben van schaduw, en aan hoeveel stroom u van plan bent te verbruiken. Ook kunnen de prijzen van leveranciers erg uit elkaar liggen. Daarom is het altijd handig om offertes te vergelijken.

Hoe werken zonnepanelen?

We weten nu dus dat zonnepanelen rendabel zijn, maar hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk? Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaÔsche cellen, die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze ďzonnecellenĒ bestaan uit een stof genaamd silicium. Silicium is een halfgeleider. Als er zon schijnt op deze zonnepanelen ontstaat er een spanningsverschil tussen de laagjes silicium, waardoor er stroom ontstaat.

Maar wat als er geen zon is?

In ons land is het natuurlijk niet altijd even zonnig. Dat klinkt in eerste instantie niet als een handige plek voor zonnepanelen, maar ook bij ons zijn zonnepanelen hartstikke -rendabel. Het is zelfs zo dat er in de Franse Rivera, waar het toch een stuk zonniger is, maar 1,5 keer meer opbrengst uit zonnepanelen gehaald kan worden. Dit komt omdat zonnepanelen nog steeds stroom op kunnen wekken als het bewolkt is. Ook zijn te hoge temperaturen juist slecht voor zonnepanelen. Voor elke graad dat een zonnepaneel boven de 25 graden komt, neemt het vermogen met 0,4% af. Dit gaat om de temperatuur van het zonnepaneel, en niet om die van de omgeving. Als de omgevingstemperatuur 30 graden is, dan kan een zonnepaneel al snel 60 graden worden. Zonnepanelen zijn daarom erg rendabel in landen als BelgiŽ en Nederland.

Besparing voor u

Wilt u berekenen hoeveel rendement u kunt gaan maken? Gebruik de onderstaande rekenhulp om te zien hoe rendabel zonnepanelen voor u zijn.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo