Hoe werken zonnepanelen precies en wat brengen de nieuwste modellen op?

Bron: Bouw & Wonen
Hoe werken zonnepanelen precies en wat brengen de nieuwste modellen op?
Veel mensen vragen zich af hoe zonnepanelen nu precies werken. Om hier meer inzicht in te verschaffen zullen we hieronder kort stilstaan bij het functioneren van een zonnepaneel. Daarnaast zullen we nog in het kort vertellen over de besparing die je kunt behalen met het installeren van zonnepanelen.

Hoe werkt een zonnepaneel precies?

Een zonnepaneel bestaat uit diverse zonnecellen die gemaakt zijn van materialen genoemd silicium. Dit is een materiaal dat stroom geleidt als er licht opvalt. Zodra de zon op het paneel schijnt ontstaat er een positieve lading op de cel en de negatieve lading komt onder de cel. Dit noemt men ook wel gelijkstroom. Vervolgens heb je een omvormer die het stroom wisselt. Dat is natuurlijk erg prettig en zo werkt een zonnepaneel in het kort.

Hoe werkt het dan in de winter?

Veel mensen denken dat zonnepanelen niet in de winter functioneren, maar dit is niet het geval. Natuurlijk is er minder zon, maar het betekent niet dat er helemaal geen energie wordt opgewekt. Hetzelfde effect heb je bij bewolkt weer. Je kunt gewoon stroom opwekken maar de hoeveelheid zal minder zijn. Hier wordt tijdens het installeren duidelijk rekening mee gehouden en vandaar dat je in de zomer meer energie zult opwekken dan in de winter. Het gaat echter om het gemiddelde.

Wat kost een zonnepaneel nu?

Veel mensen vragen zich af wat zonnepanelen kosten. Over het algemeen is dit een dure investering en ben je al gauw duizenden euroís kwijt. Wist je dat je met ongeveer 10 zonnepanelen ongeveer 500 euro kunt besparen op je jaarlijkse energiekosten? Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je de investering in zonnepanelen binnen 7 tot 10 jaar kunt terugverdienen. Dit is natuurlijk erg fijn en daarnaast kan je ook de BTW terugkrijgen. Het is altijd verstandig om een offerte aanvragen voor zonnepanelen.

Kan iemand me helpen bij het installeren?

Als je besluit om zonnepanelen te installeren is het zeker aan te raden om een expert in te schakelen. Diverse bronnen hebben namelijk aangetoond dat het verkeerd installeren van zonnepanelen kan zorgen voor brand in de woning en dit wil je te allen tijde voorkomen. Om deze reden is het aan te raden de zonnepanelen en omvormer vakkundig te laten installeren door BonGo Solar een ISO en T‹V gecertificeerd bedrijf met gecertificeerde installateurs volgens de NEN1010-normen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo