Met welke investeringen kun je streven naar gasloos wonen?

  BE   26 september 2019 Bron: Bouw & Wonen
Met welke investeringen kun je streven naar gasloos wonen?
Veel huiseigenaren streven ernaar om minder gas te gebruiken en uiteindelijk in sommige gevallen zelfs gasloos te wonen. Om dit te bereiken kunnen huiseigenaren verschillende stappen ondernemen. Hieronder worden drie stappen kort toegelicht.

Stap 1. Het isoleren van jouw woning

Het isoleren van je woning is de basis van het verduurzamen van je woning. Door je woning te isoleren voorkom je onnodig warmteverlies. De temperatuur in huis blijft constant, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit heeft een positief effect op zowel jouw wooncomfort als mate van jouw co2-uitstoot.

Er zijn verschillende isolatievormen waarvoor je kan kiezen. Zo kan je kiezen voor spouwmuurisolatie, dakisolatie of bijvoorbeeld buitengevelisolatie. Als je ervoor kiest om je woning te isoleren, kom je mogelijk in aanmerking voor premies vanuit de overheid.

Stap 2. De duurzame variant van de cv-ketel

Je woning duurzaam verwarmen kan met een warmtepomp. Dit is de duurzame variant van de cv-ketel. Een warmtepomp is geschikt om warmte op te nemen uit grond, lucht of water. De opgenomen warmte pompt de installatie vervolgens in een ruimte of in je verwarmingssysteem. Het is een relatief dure investering, maar levert zeer veel rendement. Ook hier kom je mogelijk in aanmerking voor beschikbare premies.

Stap 3. Zelf duurzame zonne-energie opwekken

Een warmtepomp werkt efficiënt op elektriciteit. Indien je dit combineert met zonnepanelen kan je streven naar volledige zelfvoorziening, aangezien je zelf elektriciteit opwekt.

Zonnepanelen leveren een hoog rendement. Een gezin bespaart namelijk met een elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh met 18 zonnepanelen gemiddeld tussen de 700€ en 900€ per jaar. Bij deze berekening is er rekening gehouden met het prosumententarief dat je moet betalen. Indien je zonnepanelen combineert met een warmtepomp en een goed geďsoleerd huis, kan je jouw gasverbruik drastisch verlagen. Dit is goed voor zowel jouw portemonnee als het milieu.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo