Keukens

Zo kies je een nieuwe keuken die bij je past

Zo kies je een nieuwe keuken die bij je past
Het kiezen van een nieuwe keuken is leuk en spannend. Er is een hoop keus en het kopen van een nieuwe keuken is een flinke investering. Waarschijnlijk zul je heel wat jaren van je nieuwe keuken gebruik maken, dus het is belangrijk dat je een keuken kiest die bij jou en je huis past. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat je wilt. In dit artikel helpen we je op weg.

Weet wat je wil

Het is belangrijk om er eerst achter te komen wat je wil. Dit kun je doen door inspiratie op te doen. Maak bijvoorbeeld een moodboard. Zo krijg je een beeld van wat je mooi vindt. Verzamel een aantal tijdschriften, kijk op Pinterest en bekijk het aanbod van een aantal aanbieders van keukens. Kijk daarnaast ook wat past bij het interieur van je huis. Kijk naar het aanbod in kranen, aanrechtbladen, spoelbakken en andere accessoires. Ben je tevreden, neem dan een foto van je moodboard en bezoek dan de winkel.

Meten is weten

Zorg dat je goed weet hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor je nieuwe keuken. Veel keukenaanbieders beschikken over tools waar je met het aantal vierkante meters en de maten die je beschikbaar hebt aan de gang kunt. Probeer verschillende opstellingen uit en bekijk het resultaat in 3D. Zo zie je of een kookeiland wel of niet goed past of dat je beter kunt gaan voor een hoekkeuken. Houd ook rekening met de ruimte die je nodig hebt om te kunnen lopen. Hiervoor kun je het beste 1 meter aanhouden.

Apparatuur

Denk goed na over de apparatuur die je wilt aanschaffen. De apparatuur die je kiest is een groot deel van de kosten. Denk goed na wat je echt nodig hebt. Het is zonde om een dure oven met veel opties te kopen als je niet dol bent op koken en niet vaak in de keuken staat. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de plaatsing van de apparatuur. Wil je die in het zicht of juist zo veel mogelijk ingebouwd en uit het zicht.

Materialen

Een van de lastigste dingen bij het kiezen van een nieuwe keuken is het kiezen van de materialen. Welke materialen kies je voor het werkblad, de achterwand, de wasbakken en de kranen?

Werkblad

De uitstraling van je keuken wordt voor een groot deel bepaald door het werkblad. Voor ieder budget zijn er mooie materialen verkrijgbaar met ieder bepaalde eigenschappen. Het ene aanrechtblad is krasbestendig en het andere kan bijvoorbeeld beter tegen warmte. Een van de goedkoopste opties is een kunststof werkblad en is in verschillende stijlen verkrijgbaar. Een kunststof werkblad wordt meestal afgewerkt met een krasvaste toplaag. Het is wel belangrijk om uit te kijken met hete pannen.

Marmer en natuursteen

Wil je voor een luxere variant kiezen, dan kom je uit bij natuursteen, marmer en hardsteen. Marmer geeft je werkblad een klassieke uitstraling. Een marmeren werkblad is gevoelig voor krassen. Hardsteen kan goed tegen hitte, maar verslijt snel. Ook natuursteen geeft je werkblad een mooie uitstraling, maar let op met chemische schoonmaakmiddelen en zuren, daar kan dit materiaal niet goed tegen.

Graniet en composiet

Een van de beste materialen voor het werkblad van je nieuwe keuken is graniet of composiet. Deze materialen zijn goed bestand tegen allerlei invloeden. Composiet is wat gladder dan graniet en makkelijker schoon te houden. Let wel op dat graniet en composiet als materialen voor je werkblad behoorlijk prijzig zijn.

Wasbakken

Ook wasbakken mogen niet ontbreken in je nieuwe keuken. Een wasbak moet praktisch zijn en groot genoeg zijn om de afwas te kunnen doen. Daarnaast is het belangrijk dat je spoelbak tegen een stootje kan. Het meest gebruikte materiaal voor wasbakken is rvs. Dit is ook gelijk het goedkoopste materiaal.

De kosten van een nieuwe keuken

De kosten voor een nieuwe keuken kunnen bij verschillende keukenaanbieders flink verschillen. Vraag daarom meerdere offertes aan bij verschillende aanbieders. Zo krijg je een idee wat jouw wensen nu daadwerkelijk kosten. Houd er ook rekening mee dat je er met de aanschaf van een nieuwe keuken nog niet helemaal bent. Houd rekening met installatiekosten en onverwachte kosten zoals leidingen die verlegd moeten worden tijdens de installatie. Vraag ook altijd naar korting als je een nieuwe keuken aanschaft. Dat is vaak vrij gebruikelijk bij een grote investering als de aanschaf van een keuken.

Ook interessant