Keukens

Lidewij Edelkoort: 4 trends voor de keuken van morgen

Lidewij Edelkoort: 4 trends voor de keuken van morgen
Maak je klaar voor de keuken van morgen. Trendvoorspeller Lidewij Edelkoort en Caesarstone, ontwerper en fabrikant van hoogwaardige oppervlakken in kwarts en porselein, slaan de handen ineen om opkomende interieurtrends te verkennen. Hierbij delen we vier trends.

1. Meer tijd thuis

Lidewij Edelkoort voorspelt dat we meer tijd thuis en in onze directe omgeving doorbrengen. Deze trend hangt samen met het concept '15-minuten stad', waarbij inwoners gemakkelijk toegang hebben tot alle diensten die ze nodig hebben om te leven, te leren en zich te ontplooien. Deze levensstijl heeft ook invloed op onze relatie met keukens. Ondanks dat we vaker op kantoor zijn, werken we nog steeds vanuit thuis. De grens tussen comfort en functionaliteit vervaagt waardoor er onconventionele keuzes worden gemaakt, zoals het plaatsen van een bank of loungestoel in de keuken.

2. Grenzen vervagen

We begeven ons op het snijvlak waar keuken en tuin samensmelten. Het idee van de keuken als afgesloten binnenruimte vervaagt langzaam, omdat mensen meer tijd buiten willen doorbrengen. Steeds vaker verlaten mensen de stad voor meer (buiten-)ruimte. En zelfs degenen die blijven, hebben interesse in het creëren van kleine tuinen. Denk bijvoorbeeld aan het kweken van een mini kruidentuin op de vensterbank. Het is dan ook geen verassing dat buitenkeukens, zowel in steden als landelijke gebieden, steeds populairder worden. Ontwerpers reageren hierop door ruimtes te creëren die stedelijke elegantie combineren met rustieke charme.

Lidewij Edelkoort: 4 trends voor de keuken van morgen

3. Duurzaamheid staat centraal

Mensen worden zich steeds meer bewust van duurzame opties. Aangezien de keuken een plek is waar voortdurend gebruik wordt gemaakt van hulpbronnen, biedt het een belangrijke kans om duurzame keuzes te maken. Duurzaamheid gaat echter verder dan alleen het voedsel dat we eten en het afval dat we recyclen. Huiseigenaren kunnen een positieve impact hebben op het milieu door te kiezen voor duurzame oppervlakken, die langer meegaan en voldoen aan de normen van het GREENGUARD Environmental Institute. Het is van belang dat ontwerpers en architecten hun klanten informeren over de ecologische waarde en impact van keukenmaterialen.

4. Omarmen van verandering

Als er één ding is waar Lidewij Edelkoort zeker van is, dan is het wel dat de pandemie een wereldwijde verschuiving heeft veroorzaakt in de manier waarop we samenleven. De trend van migratie naar landelijke gebieden en de wens om dicht bij huis te blijven, zijn slechts enkele fascinerende ontwikkelingen die onze wereld omarmt. We bevinden ons op terra incognita, waar geen grenzen zijn aan wat onze creativiteit tot leven kan brengen. Ontwerpers kunnen ervoor kiezen om deze verandering te omarmen en keukens, huizen en levens opnieuw vorm te geven.

Lidewij Edelkoort
Lidewij Edelkoort

Ook interessant