Keukens

Trends in keukenontwerp: wat is populair?

Trends in keukenontwerp: wat is populair?
Van een moderne leefkeuken tot een klassieke keuken met natuurlijk kleurgebruik. Net als met die ene nieuwe mode rage of nieuwe online trends zijn er op het gebied van keukens ook allerlei verschillende trends. Maar welke keukenstijlen en trends zijn er tegenwoordig allemaal? Hieronder lees je er meer over.

Keukens komen tegenwoordig in allerlei verschillende vormen, maten en stijlen. Voor iedere woonsituatie en smaak is er dan ook wel wat wils. Van modern tot klassiek en van Scandinavisch tot minimalistisch. Hoewel elke keukenstijl met zijn eigen trends komt, zijn er ook overkoepelende trends die in vrijwel elke keuken kunnen worden toegepast.

Een gezinsvriendelijke en functionele keuken

Tegenwoordig is de keuken meer dan alleen een ruimte om maaltijden klaar te maken. We zien de keuken nu vaak als het sociale hart van het huis. Eén van de grootste keukentrends van dit jaar speelt daar dan ook op in. Deze trend wordt omschreven als de gezinsvriendelijke en functionele keuken. Bij dit keukenontwerp is extra aandacht voor gezelligheid en samenkomen. Hierdoor zie je in dit keukenontwerp vaak verschillende versies van het keukeneiland terug. Bij deze keukentrend wordt niemand vergeten, ook de huisdieren niet! In dit keukenontwerp worden hun voederbakken namelijk naadloos opgenomen in het ontwerp. Zo kan het hele gezin, inclusief de huisdieren, samen met elkaar genieten in de keuken.

De leefkeuken

De afgelopen jaren is deze trend sterk in populariteit toegenomen: de leefkeuken. Bij een leefkeuken worden de keuken en woonkamer samengevoegd. Hierdoor ontstaat er een open leefruimte in de keuken die vloeiend overloopt naar de woonkamer. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door een keukeneiland of door de materialen die gebruikt worden in de keuken ook te gebruiken in de woonkamer.

Rustig natuurlijk kleurgebruik

Tegenwoordig zien we in keukenontwerpen vaker een rustig kleurenpalet met aardse tinten en natuurlijke materialen terugkomen. Denk hierbij aan bruine, grijze en groene kleuren en aan het gebruik van hout of steen. Het gebruik van deze materialen en kleuren zorgt voor een gevoel van comfort en gezelligheid. Iets wat tegenwoordig erg belangrijk is in een keuken.

Slimme technologieën

Daarnaast wordt er steeds meer gebruikgemaakt van slimme technologieën in de keuken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme koelkasten die zelf bijhouden welke producten er in staan en je een seintje geven als er iets op dreigt te raken. Ook zijn er keukenapparaten op de markt die je kunt bedienen met je smartphone of stem, waardoor je bijvoorbeeld het koffiezetapparaat alvast aan kunt zetten vanuit bed. Met deze slimme technologieën geef je je keuken een upgrade!

Duurzame materialen

Een andere trend is het gebruik van duurzame materialen en producten in de keuken. We zijn allemaal steeds bewuster bezig met het milieu en willen graag bijdragen aan een duurzame toekomst. Dit zie je terug in het gebruik van materialen zoals bamboe en gerecycled glas. Ook het koken met seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten wordt steeds populairder. Wil jij ook een duurzame keuken? Dan is het dus aan te raden om te kiezen voor duurzame materialen.

Sfeerverlichting

Tot slot is er ook een trend gaande op het gebied van verlichting in de keuken. Waar voorheen vooral praktische verlichting werd gebruikt om goed te kunnen zien tijdens het koken, wordt er tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan sfeerverlichting. Denk hierbij aan LED-strips onder de keukenkastjes of hanglampen boven het keukeneiland. Hiermee creëer je niet alleen een praktische keuken, maar ziet het er ook nog eens enorm gezellig uit!

Er zijn op dit moment dus verschillende trends op het gebied van keukenontwerp. Bij het aanschaffen van een nieuwe keuken kan je bijvoorbeeld gaan voor een gezinsvriendelijke en functionele keuken of een heuse leefkeuken. Verder is het kleurgebruik in de meeste keukens tegenwoordig rustig en natuurlijk.

Ook interessant