Keukens

Alles over een praktische inrichting van de keuken

Alles over een praktische inrichting van de keuken
Je keuken is niet enkel een plaats om te ontspannen of om te koken, maar het is ook een opbergplaats voor maar liefst 14 volle winkelkarren aan materiaal. Daarom zorg je er best voor dat er zoveel mogelijk opbergruimte voorzien wordt bij het inrichten van je keuken. Het geheim? Rekening houden met keukenzones en gebruik maken van lades en lade-indelingen als bijvoorbeeld kruidenhouders. Voor ieder item biedt Orgalux een perfecte opbergmogelijkheid aan. Door op die manier je keuken praktisch te organiseren, wordt je keuken op orde houden een fluitje van een cent!

Neem je gewoontes onder de loep

Bij het inrichten van je keuken moet je natuurlijk kijken naar je dagelijkse gewoontes. Heb je een groot gezin? Kook je regelmatig voor familie of vrienden? Loop je elke dag na het werk snel langs de supermarkt of doe jij een maal per week boodschappen? Dit zijn allemaal belangrijke zaken om door te geven aan je keukenbouwer. Op basis van deze info kunnen zij de keuken volledig afstemmen op jouw gewoontes en voldoende opbergruimte voorzien!

Keukenzones

Om het voor jou zo simpel mogelijk te maken, werken we met 5 keukenzones. Hou deze zones in het achterhoofd tijdens het inrichten van je keuken en wees zeker dat je zo efficiënt mogelijk werkt qua ergonomie en loopafstanden! Ben je rechtshandig? Dan volg je best de onderstaande volgorde van de zones. Voor linkshandigen draai je de volgorde om. Je hoeft hiervoor geen gigantische keuken te hebben, enkele lades per zone zijn voldoende om efficiënt aan de slag te gaan!

Alles over een praktische inrichting van de keuken

Zone 1: Voorraad

Hier worden de levensmiddelen bewaard. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast en een overzichtelijke voorraadkast met voldoende opbergruimte

Zone 2: Opbergen

De zone opbergen is de geschikte plaats voor servies, glazen en bestek. Idealiter vind je ook de vaatwasser in deze zone!

Zone 3: Spoelen & afval

Het centrum van deze ‘natte zone’ is natuurlijk je spoelbak met eventueel een vaatwasmachine. Maak gebruik van de ruimte onder de spoelbak om afwasborstels, sponsjes of vaatwastabletten op te bergen.

Zone 4: Voorbereiden

Tussen de spoelbak en het fornuis voorzie je ruimte om je gerechten voor te bereiden, je hoofdwerkblad van idealiter 90cm. Alle keukenaccessoires bv. messen en snijplanken maar ook ingrediënten zoals kruiden en olies krijgen hier een plaatsje, ready-to-use.

Zone 5: Koken & afval

Potten, pannen en ander kookgerei zoals spatels of grote lepels leg je best in de omgeving van de kookplaat. Dezelfde logica hou je aan in de buurt van de oven waar onder andere cakevormen en bakplaten een plaatsje krijgen.

Alles over een praktische inrichting van de keuken

Kies voor lades

Iedereen kent het wel: op je knieën zoeken naar dat ene product dat je al maanden niet meer gebruikt hebt, achteraan in je keukenkast. De veelgebruikte zaken staan vooraan, achteraan staan de producten die je zelden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je de hele ruimte nuttig kan benutten, voorzie je best lades in je onderkasten. Zoek je iets? Open een lade en je hebt meteen een duidelijk overzicht over de gehele inhoud. Wil je nog een stapje verder gaan, kies dan voor bredere, diepere en hogere lades. Door voor één brede lade te kiezen in plaats van twee smalle lades, win je zo’n 15% aan opbergruimte. Als voorraadkast kan je kiezen voor een SPACE TOWER systeem van Blum. Deze voorraadkast is volledig uitgerust met lades, waardoor je steeds alles bij de hand hebt!

Lade-indelingen van Orgalux

Zit de inrichting van je keuken goed, is het tijd voor de kers op de taart: lade-indelingen. Je wil natuurlijk niet al je materiaal los in je lade laten slingeren. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld handige bestekindelingen of andere lade-verdelers, wordt je keukenmateriaal opbergen intuïtief en hoef je niet langer op zoek te gaan naar die ene pollepel of blikopener. Daar bovenop kan je je leven gemakkelijker maken met handige keukenhelpers als bijvoorbeeld een foliesnijder. Je keuken organiseren én op orde houden was nog nooit gemakkelijker!

Ook interessant