Nieuwbouw

Zelf een huis bouwen, welke stijl kies je?

Zelf een huis bouwen, welke stijl kies je?
Heb je een kavel gekocht en ga je zelf een huis bouwen, dan ben je vrij om je eigen stijl te bepalen. Er zijn verschillende bouwstijlen die hun eigen kenmerken en eigenschappen hebben door hun materiaalgebruik en uitvoering. In dit artikel vertellen we je meer over verschillende bouwstijlen en helpen je jouw favoriete bouwstijl te ontdekken.

Jaren ‘30

Deze bouwstijl is nog steeds erg populair. De combinatie van strakke en vloeiende lijnen, warme gevelkleuren en horizontale goten wordt nog steeds erg veel gebruikt onder architecten. Je herkent een huis gebouwd in jaren ‘ 30 stijl aan de kleuren en materialen. Donkere of roodbruine bakstenen, witte kozijnen en glas in lood zijn een teken dat je te maken hebt met de jaren ‘ 30 stijl.

Landelijke bouwstijl

Een landelijk huis heeft kenmerken van een boerderij maar is voorzien van alle moderne eisen en biedt een optimaal wooncomfort. Deze stijl kun je herkennen aan een riet dak, of geschilderde bakstenen in een wittint. Het dak loopt vaak schuin naar beneden en de ramen zitten laag.

Moderne bouwstijl

Minimalisme, rechte lijnen en geometrische vormen kenmerken deze bouwstijl. In het huis vind je een open indelen met ruimtes die in elkaar over lopen en opvallende materialen. Duurzaamheid speelt vaak een grote rol bij deze bouwstijl. Een modern huis is vaak erg licht, met grote ramen en deuren.

Kempische bouwstijl

Bij Kempisch wonen draait alles om een authentieke bouwstijl en het gebruik van natuurlijke materialen. De Kempische bouwstijl vindt zijn oorsprong in de Kempen in België. De stijl is gebaseerd op de authentieke woningbouw die je vindt in deze streek. Het gebruik van natuurlijke materialen is hierbij essentieel. Denk aan eikenhouten details en oude stenen. Ook de typische dakkapellen zijn kenmerkend voor de Kempische bouwstijl.

Klassieke bouwstijl

Bij een klassieke bouwstijl neemt men meestal de 18e en de 19e eeuw als uitgangspunt. Kenmerkend zijn de symmetrische opzet en de monumentale uitstraling. Er is sprake van een opvallende goot en hoge kozijnen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van ornamenten en deuromlijstingen.

Cottage

Deze bouwstijl vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw in Engeland. De bouwstijl komt het meest voor op het platteland en komt hier het beste tot zijn recht. Wonen in een cottage is landelijk wonen met een Engels tintje. Ben je weg van deze Engelse bouwstijl, dan is een cottage echt iets voor jou.

Herenhuis

Een herenhuis heeft een chique en statige uitstraling en biedt veel ruimte. Een perfecte woning voor een gezin dat behoefte heeft aan ruimte. Er is genoeg ruimte voor slaapkamers en een riante woonkamer. Kenmerkend voor een herenhuis is de stolpkap. Vaak heeft een herenhuis ook historische elementen en vind je de entree in het midden van het huis.

Notariswoning

Een notariswoning deelt veel kenmerken met een herenhuis. Het grootste verschil is dat een notariswoning beschikt over maar één laag. Je vindt op de begane grond naast de woonkamer en de keuken ook de badkamer en een slaapkamer. Ook de notariswoning beschikt over een stolpkap en heeft de entree in het midden van het huis.

Ook interessant