Nieuwbouw

5 tips voor het bouwen van jouw droomhuis

5 tips voor het bouwen van jouw droomhuis
Een huis (laten) bouwen is iets dat je waarschijnlijk maar eens in je leven doet. Het is typisch zo’n project waarbij niets mag misgaan. Een kwestie van je goed laten informeren, je goed voorbereiden en de juiste mensen op de juiste plek hebben. Met de onderstaande vijf tips maak je een goede start voor het bouwen van jouw droomhuis.

1. Inventariseer de mogelijkheden

Een goed begin is het halve werk. Zorg ervoor dat je exact weet welke specifieke eisen of beperkingen de bouwlocatie kent. Hoe hoog mag je bouwen? Hoeveel procent van het perceel dient onbebouwd te blijven? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Het zijn vaak dingen waar je zelf niet zo heel veel kijk op hebt, dus neem een deskundige mee als je met de gemeente in gesprek gaat.

2. Beschrijf je droomhuis van binnen en van buiten

Hoe moet jouw droomhuis er precies uit gaan zien? Welke bouwstijl kies je? Elk type woning heeft zijn plussen en minnen. Denk bijvoorbeeld aan de beoogde dakconstructie. Hoe gaat de gevel eruit zien? Hoeveel slaapkamers gaat het huis krijgen? Denk er goed over na wat je wilt, maak aantekeningen en stap daarna pas naar een architect voor het eerste gesprek.

3. Ken je grenzen

We zien op televisie regelmatig ruziënde buren over een schutting die net iets te ver staat of een aanbouw die zorgt voor ongewenste schaduwvorming. Dit soort problemen voorkom je door tijdig in kaart te brengen wat de exacte grenzen van jouw perceel zijn. Informatie over de perceelgrenzen in heel Nederland wordt door het kadaster beheerd. Door de gegevens van het kadaster online te raadplegen, kun je snel over die informatie beschikken.

4. Bewaak het financiële plaatje

Op basis van jouw specifieke wensen gaat een architect aan de slag. Uiteindelijk zal dat resulteren in een ontwerp en een daarbij behorend kostenplaatje. Maar hoe weet je of dat aanbod reëel is? Hetzelfde geldt voor de offerte die de aannemer bij je neerlegt. Als je niet vaker met dit bijltje hebt gehakt, doe je er verstandig aan om een onafhankelijk bouwbegeleider in te huren.

5. Bedenk wat je zelf kunt doen

Wil je alles uitbesteden? Wist je dat veel mensen tegenwoordig omwille van de kosten kiezen voor een Duitse aannemer? Of ben je zelf erg handig en kun je daardoor de kosten wat drukken? Bepaal zelf je eigen slimme bouwstrategie.

Ook interessant