Vastgoed

Wordt de jaarlijkse huurverhoging afhankelijk van het inkomen?

Wordt er nog iets gewijzigd aan de gluurverhogingswet? Wordt de jaarlijkse huurverhoging afhankelijk gemaakt van het inkomen. Die vraag hing donderdag 7 februari de hele dag in de lucht. De Tweede Kamer debatteerde over het voorstel om huurverhogingen van 4 tot 9 procent mogelijk maken, terwijl tegelijkertijd, maar achter de schermen, minister Blok met het CDA onderhandelde.

Waarover de onderhandelingen met het CDA gingen wist niemand precies, maar alles wijst erop dat er niet alleen over de gluurverhoging en de betaalbaarheid van het huren werd onderhandeld, maar vooral ook over de verhuurderdersheffing en de toekomst van de corporatiesector. PvdA en VVD hebben in de Tweede Kamer een meerderheid en kunnen de gluurverhogingswet er doordrukken, maar in de Eerste Kamer hebben zij steun nodig van minimaal 1 oppositiepartij naast D66. Het CDA kan hen in die Eerste Kamer aan een meerderheid helpen, maar verbindt daar dus een hele reeks voorwaarden aan.

De kritiek van de oppositie was niet mals: vrijwel alle partijen vonden de uitvoering van de voorgestelde wet warrig, vroegen zich af of het beoogde doel wel kon worden behaald en wilden meer tijd om de gluurverhogingswet zorgvuldig te kunnen behandelen. Tot tweemaal toe verzocht de oppositie het debat stil te leggen en duidelijkheid te geven over de inhoud van de onderhandelingen. CDA. VVD en PvdA weigerden die openheid echter, waardoor het debat noodgedwongen moest worden gevoerd over alleen de voorstellen van minister Blok. Al debatterend bleek daarbij dat het CDA wijzigingen wilde afdwingen in het gehele woningmarktbeleid. De mogelijkheid voor hypotheekrenteaftrek moest worden verruimd, de heffing worden vervangen door investering; en, de huurverhogingen moest worden gematigd.

Met lege handen?
De PvdA had sinds het verschijnen van het regeerakkoord herhaaldelijk gezegd dat het mogelijk zou worden om inkomensafhankelijke huurverhoging weer ongedaan te maken als de betreffende huurder achteruit zou gaan in zijn inkomen. Toch zat een dergelijke regeling niet in de wet. Uiteindelijk moest PvdA-woordvoerder Monasch genoegen nemen met de toezegging van Blok dat hij (nadat de wet is aangenomen) zou laten onderzoeken of het haalbaar is om de huurverhoging te laten terugdraaien als het inkomen omlaag gaat.

De kabinetsplannen moeten van tafel
Het debat in de Tweede Kamer krijgt woensdag 13 februari een vervolg. De stemmingen staan gepland voor donderdagmiddag. De Woonbond vindt dat de plannen van tafel moeten. Bij een jaarlijkse huurverhoging met percentages tussen de 4 en 9 procent wordt huren onbetaalbaar. Uit onderzoek van TU Delft blijkt dat een miljoen huurders nu al zo veel huur betalen, dat er niet genoeg overblijft om maatschappelijk mee te kunnen doen.

Ook interessant