Vastgoed

Huurmarkt tegen vervanging puntenstelsel door woz-waardering

Verhuurders en woningzoekenden willen niet dat de maximale huurprijs op basis van de woz-waarde wordt berekend. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen naar aanleiding van de kabinetsplannen voor veranderingen in het woningwaarderingsstelsel. De plannen voor een nieuwe berekening leiden tot een lagere kwaliteit van de woningen en een onjuiste verhouding tussen huurprijzen in verschillende regio’s.

Het kabinet-Rutte-Asscher heeft plannen om de maximaal toegestane huurprijs niet meer te bepalen op basis van het puntenstelsel. Bij deze huidige berekeningswijze leidt een hogere kwaliteit van de woning tot meer punten en dus een hogere huurprijs. Het kabinet wil het puntenstelsel vervangen door een berekening op basis van 4,5 procent van de woz-waarde. Direct Wonen vroeg verhuurders en woningzoekenden of zij dit een goed plan vinden. 66,7 procent van de verhuurders en 70,4 procent van de woningzoekenden is het hier niet mee eens.

Minder kwaliteit
De huurmarkt vindt dat kwalitatieve eigenschappen, zoals de energiezuinigheid, moeten blijven meewegen bij het bepalen van de maximaal toegestane huurprijs. Dit gebeurt niet meer bij een berekening op basis van de woz-waarde. Volgens woningzoekenden zullen verhuurders dan minder aandacht besteden aan de kwaliteit van de woning. Momenteel krijgen energiezuinige woningen bijvoorbeeld meer punten, waardoor verhuurders een hogere huurprijs mogen vragen. Zodra de puntentelling wegvalt, worden verhuurders niet meer gestimuleerd om de woning te verbeteren.

Scheve verhouding huurprijzen
Daarnaast denken verhuurders en woningzoekenden dat de verhouding tussen huurprijzen in de Randstad en de rest van Nederland te groot wordt als de woz-waarde bepalend is voor de berekening van de maximale huurprijs. Deze waarde ligt in schaarstegebieden namelijk veel hoger dan in andere delen van het land. ‘Ik krijg dan een huurverhoging van 330 euro’, zo berekent een huurder die woont in één van deze gebieden. Daarentegen vindt een verhuurder de berekening op basis van 4,5 procent te laag: ‘Een vierkamerwoning met een grote tuin zal in oosten van het land 560 euro per maand gaan kosten en in Haarlem 720 euro. Die prijzen zijn niet rendabel.’ Verder zijn verhuurders bang dat de huurprijs gaat dalen als deze wordt bepaald op basis van de woz-waarde. ‘Want deze waarde daalt in deze tijd jaarlijks’, aldus een verhuurder.

Sociale huursector
De plannen voor het berekenen van de maximale huurprijs op basis van de woz-waarde zijn er in ieder geval voor gereguleerde huurwoningen in de sociale huursector. Gereguleerde woningen zijn woningen onder de liberalisatiegrens (ofwel onder de huurtoeslaggrens van 664,66 euro per maand). Of het ook gaat gelden voor gereguleerde huurwoningen in de particuliere huursector, zoals kamers van particuliere verhuurders, is nog niet bekend.