Architectuur

Woningen van de broers Strebelle beschermd

Woningen van de broers Strebelle beschermd
“Het was belangrijk voor ons om de woningen van Olivier en Claude Strebelle te beschermen. Op die manier houden we de herinnering van deze belangrijke personen van de Brusselse kunstgeschiedenis levend. De volgende generaties zullen hun werk kunnen bewonderen en ze zullen zo een inspiratiebron blijven. De broers Strebelle hadden er hun atelier en richten er ook de tuin in met verschillende kunstwerken,” zegt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet.

Woningen van de broers Strebelle beschermd
Met de pure lijnen en sobere vormen vormen deze woningen een getrouwe afspiegeling van de modernistische architectuur aan het einde van de jaren 1950. De woningen verkeren nog zo goed als in de oorspronkelijke staat. De Brusselse rand telt heel wat woningen in deze moderne stijl, die qua vormen en materialen zeer divers is. Deze huizen weerspiegelen de open blik op de wereld, de zin voor vernieuwing en de vrijheid die eigen zijn aan die tijd. Het huis van Olivier Strebelle en het atelier van Claude zijn opmerkelijke voorbeelden van dit soort huizen in het Brussels gewest.

De gehele site, met de kasseiweg, het huis-atelier van Claude Strebelle, het huis-atelier van Olivier Strebelle en het landschap met een mengeling van exotische, dichte beplanting en monumentale beeldhouwwerken bevat veel elementen met historisch, artistiek, esthetisch en wetenschappelijk belang die gewaardeerd en bewaard verdienen te worden.

Woningen van de broers Strebelle beschermd

Geschiedenis van de huizen:

In 1955 vraagt de jonge beeldhouwer Olivier Strebelle aan zijn vriend André Jacqmain om de plannen voor zijn huis te verwezenlijken. In 1958 wordt alles afgerond met een uitbreiding die met de woonst verbonden is en die het beeldhouwatelier herbergt. Het eigendom Strebelle situeert zich op de grens van de gemeente Ukkel, naast het Verrewinkelbos.

Woningen van de broers Strebelle beschermd
De twee vrienden ontwerpen een huis dat aan het reliëf van het terrein is aangepast. Het huis en de tuin passen dan ook perfect bij elkaar. Ze bevatten zowel beeldhouwwerken van Olivier Strebelle als boomsoorten uit alle hoeken van de wereld (reuzenzilversparren, rode esdoorns, dennen afkomstig van de kust van de Stille Oceaan, een treurceder ...). De inrichting werd door interieurarchitect-designer Jules Wabbes ontworpen.

Woningen van de broers Strebelle beschermd
Het werk van Strebelle evolueert en hij begint zich toe te leggen op de creatie van omvangrijke beeldhouwwerken. Omdat zijn werken zo monumentaal zijn, wordt in 1958 een nieuw atelier op het souterrain toegevoegd. Het staat een beetje los van de oorspronkelijke constructie en is toegankelijk via een gang onder de keuken.

Woningen van de broers Strebelle beschermd

Ook interessant