'La Buvette' in St-Gillis is voortaan Brussels Erfgoed

  BE   8 oktober 2021 Bron: Pascal Smet
'La Buvette' in St-Gillis is voortaan Brussels Erfgoed
Op voorstel van Staatssecretaris Pascal Smet, bevoegd voor Stedenbouw en Erfgoed, beschermt het Brussels Gewest de iconische oude slagerij “La Buvette”. De oude slagerij met prachtig interieur uit 1944 huisvest vandaag een gastronomisch restaurant met dezelfde naam.

La Buvette in St-Gillis is voortaan Brussels Erfgoed
Deze oude slagerij op de Alsembergsesteenweg in St-Gillis werd in 1944 gebouwd. Het gebouw en haar interieur zijn opvallend omwille van de typische, coherente architectuur van die periode. La Buvette is een getuige van een periode waarin verschillende handelspanden werden gebouwd langs deze oude Brusselse verkeersas.

La Buvette in St-Gillis is voortaan Brussels Erfgoed
“Stedelijk commercieel erfgoed bevindt zich vaak in een kwetsbare toestand omdat handelspanden moeten voldoen aan steeds veranderende normen en omdat de interieurs vaak mee evolueerden met tijdelijke interieurtrends. Het gebouw en het interieur van La Buvette bevinden zich niet alleen in perfecte, maar ook in de originele staat. We vinden het belangrijk om het gebouw te beschermen omdat het een getuige is van de bruisende economische activiteit van deze buurt vanaf de jaren 40. Een buurt die trouwens momenteel opnieuw bruist. Vandaag kan je in La Buvette genieten van gastronomische verwennerij. Zo is La Buvette niet alleen een getuige van vroeger, maar ook een inspiratiebron voor de toekomst,” vertelt Pascal Smet, Staatssecretaris bevoegd voor Stedenbouw en Erfgoed.

La Buvette in St-Gillis is voortaan Brussels Erfgoed
Het interieur van La Buvette behoort tot de architectuurstijl ‘art deco’, terwijl de gevel al iets moderner is. Binnenin zijn het gebruik van bepaalde materialen zoals marbriet, marmer en keramiek en de vormgeving getuigen van een puur decoratieve intentie. De vormen en decoratieve elementen zijn kenmerkend voor de periode waarin het pand is opgetrokken.

De ontwerper van het geheel, de architect François Mees, is niet zo bekend, maar heeft nog wel enkele andere gebouwen ontworpen in dezelfde ‘art deco’-stijl. Die gebouwen bevinden zich vooral in Elsene; Terkamerenboslaan 61, 63 en Brillat-Savarinlaan 15. In 1951 ontwierp hij een voordracht- en filmzaal, kantoren en een bibliotheek voor het klooster en de kerk van de dominicanen, die gelegen is in de Renaissancelaan in Brussel. In 1958 verbouwt François Mees ook nog de benedenverdieping van een pand in eclectische stijl in de Tweekerkenstraat in Sint-Joost om er een benedenverdieping met handelszaak van te maken. De gevel van dat gebouw is betegeld met blauwe, groene en oranje keramieken tegels, net zoals de oude slagerij op de Alsembergsesteenweg.

La Buvette in St-Gillis is voortaan Brussels Erfgoed

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo