Renovatie van de Abdij van Vorst kan starten

  BE   29 september 2021 Bron: Pascal Smet
Renovatie van de Abdij van Vorst kan starten
“We zetten een belangrijke stap gezet om de abdij van Vorst te renoveren. Samen met urban.brussels en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen hebben we de gemeente Vorst van bij het begin van dit project van dichtbij begeleid. Op die manier zijn we erin geslaagd het historische erfgoed te laten heropleven en de hele site een hedendaagse functie te geven," zegt Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.

“Dit project verzoent erfgoedbehoud met een nieuwe culturele invulling. Na de afgifte van de stedenbouwkundige vergunning kan het verder vooruitgaan. Ik kijk ernaar uit dat de inwoners van Vorst kennis kunnen maken met deze hertekende en gerenoveerde ruimte,” verklaart Charles Spapens, schepen voor Stadsheropleving en Cultuur van de gemeente Vorst.

"Gezien zijn brede culturele ambities kreeg het ABY-project een financiële steun van meer dan 7,3 miljoen euro van het EFRO-programma van het Brussels Gewest. De oprichting van het culturele centrum "ABY" zal dus de oprichting mogelijk maken van verschillende culturele, sociale en economische functies die openstaan ​​voor de stad en voor iedereen toegankelijk zijn, en zo bijdragen tot de sociale cohesie en tot de herontwikkeling van de wijk Sint-Denijs”, verheugt minister-president Rudi Vervoort zich.

Het ABY-project wordt werkelijkheid. Behalve de renovatie van de site van de abdij van Vorst voorziet dit project de herbestemming van de Abdissenstraat tot parkgebied, de afbraak van een woning op het Sint-Denijsplein en van twee woningen in de Brusselsesteenweg, de verbouwing van een gebouw in de Abdissenstraat en het optrekken van drie gebouwen voor een concertzaal, de muziekacademie en de bibliotheek. Het project werd in september 2020 ingediend en is sindsdien sterk geëvolueerd. Zo moesten de op verzoek van het Gewest ingediende wijzigingsplannen de impact van het project fel naar omlaag herzien. Als gevolg daarvan werd het auditorium geschrapt. In plaats daarvan werden de muziekklassen voor de academie behouden. De galerij, de grote zaal en de foyer werden zo optimaal mogelijk herschikt. Daarnaast worden in het aangepaste project 70% van de bomen die aanvankelijk zouden verdwijnen behouden (van 169 naar 62) en is er meer aandacht voor archeologisch onderzoek.

Het Gewest, de federale overheid en Europa ondersteunen dit project. In de komende maanden krijgt het concreet vorm.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo