Winnaars van de 2020 Challenge zijn bekendgemaakt

  BE   27 september 2013 Bron: Redactiebureau Palindroom
Winnaars van de 2020 Challenge zijn bekendgemaakt
Eco-Life Venning (Kortrijk)
Op de eerste dag van de vakbeurs HVAC in Brussels Expo zijn donderdagavond de winnaars van de 2020 Challenge bekendgemaakt. In deze wedstrijd die innovatieve ontwikkelingen van Belgische studie- en adviesbureaus in de kijker plaatst gaat de prijs van de vakjury naar BURO II & ARCHI + I. De prijs van de persjury en de publieksprijs gaan respectievelijk naar de projecten van de dienst infrastructuur van KAHO Sint-Lieven en studiebureau Ingenium, dat meer dan 3500 stemmen wegkaapte op de website van 2020 Challenge.

Prijs van de vakjury: BURO II & ARCHI + I met Eco-Life Venning (Kortrijk)

De eerste onderscheiding die uitgereikt wordt, is de prijs van de vakjury. BURO II & ARCHI + I gaat ermee aan de haal voor de sociale woonwijk Eco-Life Venning in Kortrijk. Dat project, in opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning in Kortrijk, gaat voor een volledig CO2-neutrale nulenergiewijk. Het Eco-Life project schenkt daarbij bijzondere aandacht aan de sociale cohesie in de wijk, aan het motiveren van de bewoners voor een milieubewuste manier van leven en aan een voorbeeldige aanleg van de publieke ruimte. De vakjury apprecieerde de inspanningen van BURO II & ARCHI + I om deze sociale wijk te transformeren naar een ecologische en duurzame wijk, niet alleen door het gebruik van materialen en door het bouwproces, maar ook door de aandacht voor het gedrag van de bewoners.

Eco-Life Venning (Kortrijk)

Prijs van de persjury: Dienst infrastructuur KAHO Sint-Lieven met bio-ecologisch testgebouw (Gent)

De persjury, bestaande uit een heel aantal professionele journalisten en redacteurs uit de bouw- en architectuurwereld, verkoos resoluut de leslokalen volgens de passiefhuisstandaard als bio-ecologisch testgebouw van KAHO Sint-Lieven in Gent tot winnaar. De persjury nam daarbij in rekening dat het gebouw volledig volgens de passiefhuisstandaard is gebouwd en gebruik maakt van gezonde en milieuverantwoorde bouwmaterialen. Bovendien kunnen innovatieve ontwerp-, berekenings- en monitoringsmethodes van zowel gebouwschil als technische uitrustingen in het zeer lage-energie schoolgebouw geoptimaliseerd worden.

Dienst infrastructuur KAHO Sint-Lieven

Publieksprijs: Studiebureau Ingenium met Nulenergiekantoor KBC (Gooik)

Ingenium, dat in de vorige editie van 2011 de publieksprijs mee naar huis nam voor het zwevende glazen volume van het nieuwe Havenhuis, werd ook dit jaar de publiekslieveling van de 2020 Challenge. Met het nulenergie kantoorgebouw van KBC in Gooik haalde het ruim 3500 stemmen binnen via de website van 2020 Challenge. Het haalde daarmee meer dan dubbel zoveel stemmen als de nummer twee, SD Worx in Hasselt van Cenergie en bijna driemaal zoveel als OCMW WZC Ter Potterie van studiebureau boydens.

Nulenergiekantoor KBC (Gooik)

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo