2020 Challenge gaat op zoek naar meest duurzame bouwinnovaties

  BE   14 augustus 2013 Bron: Redactiebureau Palindroom
Naar aanleiding van de beurs HVAC op 26 en 27 september in Brussels Expo organiseren beursorganisator easyFairs, ORI (brancheorganisatie van advies- en ingenieursbureaus in BelgiŽ) en redactiebureau Palindroom de derde editie van de 2020 Challenge. De innovatiewedstrijd voor advies- en ingenieursbureaus wil projecten belonen waarin innovatieve technieken en concepten of een innovatieve combinatie van technieken centraal staan.

Europa 20-20-20

De 2020 Challenge verwijst naar de doelstelling van de Europese Unie om tegen 2020 zowel de CO2-uitstoot als het energieverbruik met 20% te verlagen. Innovatieve oplossingen van onze Belgische advies- en ingenieursbureaus zullen daar zeker toe bijdragen. Om die reden zetten de wedstrijdorganisatoren 3 projecten in de bloemetjes, geselecteerd uit een shortlist van 6 projecten. Om op die shortlist terecht te komen, kunnen kandidaten zich vanaf vandaag inschrijven op de website van 2020 Challenge om hun project online in te dienen.

Alle projecten gerealiseerd in BelgiŽ maar ook alle buitenlandse projecten van Belgische advies- en ingenieursbureaus die sinds 2012 in gebruik genomen werden of in voorbereiding of uitvoering zijn, komen in aanmerking voor de 2020challenge. Projecten die al opgenomen werden op de shortlist van een vorige editie van de 2020challenge komen niet in aanmerking. Belangrijk is dat bij de uitvoering van deze projecten innovatieve technieken en concepten of een innovatieve combinatie van technieken geÔmplementeerd werden. Voorwaarde is dat het bouwprojecten zijn. Eťn advies- en ingenieursbureau mag meerdere projecten indienen, maar maximum 2 van deze projecten kunnen doorstoten naar de shortlist.

Hoofd-, pers- en juryprijs

De hoofdprijs zal gaan naar het project dat de meeste stemmen krijgt van bezoekers van de website en van bezoekers van de tentoonstelling tijdens de beurs. Verder zal ook een jury oordelen over de inzendingen en wordt er dus een prijs van de vakjury uitgereikt. Tot slot gaat de persprijs naar het project dat het meest in de smaak valt bij de persjury, bestaande uit journalisten gespecialiseerd in bouw, architectuur en engineering

Tijdens de prijsuitreiking op de beurs HVAC, op donderdag 26 september, worden drie prijzen uitgereikt. Dan komen we te weten welke projecten de Droogloodsen in Kortrijk (Cenergie), het Havenhuis in Antwerpen (Ingenium) en de Stedelijke Bouwvakschool in Dilsen (Studiebureel Heedfeld), als winnaar zullen opvolgen.

Selectiecriteria en uitreiking

Om te bepalen welke projecten doorstoten naar de shortlist zal de vakjury drie criteria hanteren: innovatie, duurzaamheid en algemene toepasbaarheid. Nog tot 28 augustus kunnen kandidaten een project indienen. Op 2 september zal de jury samenzitten voor het opstellen van de shortlist van 6 inzendingen. Op 5 september wordt de lijst bekendgemaakt en kan het online stemmen beginnen. Drie weken later op 26 september worden op de beurs HVAC vanaf 18.30 de winnaars bekendgemaakt van de 2020challenge 2013.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo