Duurzaam Bouwen

Welk ingenieursbureau wint de 2e editie van de 2020Challenge?

Advies- en ingenieursbureaus die recent een innovatief project ontwikkeld hebben gerelateerd aan de bouw, kunnen meedingen naar de tweede editie van de 2020Challenge. Voor deze engineering wedstrijd hebben KVIV, FABI, ORI (Organisatie van Raadgevend ingenieurs, Engineering- en Consultancybureaus), beursorganisator easyFairs en Redactiebureau Palindroom de krachten gebundeld. Bedoeling van deze award is om innovatieve projecten van Belgische ingenieursbureaus in the picture te plaatsen.

Bij de vorige editie van 2009 ging de hoofdprijs naar VK Engineering voor het Infrax-gebouw in Torhout. Arcadis won de prijs van de persjury voor het politiekantoor in Schoten en won ook samen met Van Acker & partners de prijs van de vakjury voor het sportcomplex in Maldegem. Verder stootten ook Ingenium door naar de shortlist met het Bayer-gebouw in Diegem en Cenergie met het Aeropolis-gebouw in Brussel.


Heit Infrax-gebouw in Torhout en het politiekantoor in Schoten, twee laureaten van 2020Challenge 2009

De prijsuitreiking van de tweede editie van de 2020Challenge zal plaatsvinden op 22 september tijdens de beurs Project Build in Brussels Expo. De naam van de wedstrijd verwijst naar de Kyoto-doelstelling om tegen 2020 de CO²-uitstoot en het energieverbruik met 20% te verlagen. Het spreekt voor zich dat innovatieve oplossingen van ingenieursbureau een uiterst belangrijke rol spelen om deze uitdaging te kunnen verwezenlijken. Met deze wedstrijd willen de organisatoren de advies- en ingenieursbureaus die daartoe bijdragen een hart onder de riem steken en de sector in het algemeen aanmoedigen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de duurzaamheid van een gebouw op een hoger niveau tillen.

Welke projecten?

Alle niet-residentiële projecten van Belgische advies- en ingenieursbureaus - dus ook buitenlandse projecten van Belgische bureaus – die sinds 2009 in gebruik genomen werden en waarin innovatieve technieken of een innovatieve combinatie van technieken geïmplementeerd werden, komen in aanmerking. Voorwaarde is wel dat deze projecten gerelateerd zijn aan de bouw.

Hoe gebeurt de selectie?

Een vakjury zal alle ingezonden projecten beoordelen en zal hieruit een shortlist selecteren van de 5 meest innovatieve projecten. Deze projecten zullen voorgesteld worden op een tentoonstelling tijdens de beurs Project Build en zullen ook te bekijken zijn op de website www.2020challenge.be. Zowel bezoekers van de website als bezoekers van de tentoonstelling zullen hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriet project. Het project met de meeste online stemmen en stembiljetten achter zijn naam zal de eerste 2020 Challenge in de wacht slepen. Daarnaast zullen ook nog een persprijs en een prijs van de vakjury uitgereikt worden.

Welke criteria geven de doorslag?

De vakjury zal twee belangrijke criteria hanteren bij de selectie van de shortlist: innovatie en duurzaamheid. Verder zal ook gekeken worden naar de algemene toepasbaarheid van het idee.

Hoe een project indienen?

Projecten kunnen ingediend worden aan de hand van het deelnemingsformulier dat kan gedownload worden via de site www.2020challenge.be. Op deze site vindt u gedetailleerde informatie terug in verband met de wedstrijd en zullen ook de geselecteerde projecten voorgesteld worden.

Timing

Projecten kunnen ingediend worden tot en met 15 augustus 2011. Begin september zal de shortlist bekend gemaakt worden en vanaf dan start ook de online stemming. Het orgelpunt van de 2020 Challenge volgt op 22 september tijdens de beurs Project Build in Brussels Expo.
Meer info: www.2020challenge.be.

Ook interessant