Duurzaam Bouwen

Van 16 naar 5: de shortlist van de 2020challenge

De shortlist van de eerste 2020challenge is bekend. 2020challenge is een innovatiewedstrijd die op zoek gaat naar de meest innovatieve en duurzame projecten van Belgische advies- en ingenieursbureaus. Er werden 16 projecten ingediend van bijzonder hoog niveau. Een vakjury heeft hieruit een shortlist geselecteerd van 5 projecten die kans maken om bekroond te worden met de allereerste 2020challenge. Wie de uiteindelijke winnaar wordt, zal bekend gemaakt worden op de beurs Industrie- & Projectbouw op 19 november.
Voor de organisatie van deze wedstrijd hebben diverse partijen de krachten gebundeld: de ingenieursverenigingen KVIV, FABI en ORI, Redactiebureau Palindroom en beursorganisator easyFairs. Het is ook op de beurs Industrie & Projectbouw van easyFairs dat de genomineerde projecten getoond worden en dat de winnaar bekend gemaakt zal worden.

De vakjury bestond uit Alfons Calders (hoofdredacteur van Industrie Technisch Management), Louis Cooreman (ingenieur-architect en algemeen voorzitter KVIV), Maximilien Le Begge (secretaris-generaal FABI), Anya De Bie (secretaris-generaal ORI) en Rik Neven van Redactiebureau Palindroom.

De jury had vooral oog voor het innovatieve karakter, de duurzaamheidsprincipes en de meerwaarde van de ingenieursbureaus. Door de hoge kwaliteit van de inzendingen, was het geen sinecure om hier vijf projecten uit te selecteren, maar uiteindelijk stoten volgende vijf projecten door naar de shortlist.

• Het politiekantoor van Schoten (Arcadis Belgium)
• Het kantoorgebouw van Infrax in Torhout (VK Engineering)
• Het kantoorgebouw Aeropolis II in Brussel (Cenergie)
• Multifunctioneel sportcomplex in Maldegem (thv Van Acker & Partners – Arcadis Belgium)
• Kantoorgebouw Bayer in Diegem (Ingenium)

Het politiekantoor van Schoten is een schoolvoorbeeld van geïntegreerd ontwerpen. Opmerkelijk is dat de ventilatie gebeurt op natuurlijke en vernuftige wijze op basis van gemotoriseerde vensters.
In de nieuwe hoofdzetel van Infrax in Torhout is men erin geslaagd diverse innovatieve energiezuinige technieken optimaal op elkaar af te stemmen: Boorgaten Energie Opslag (BEO), een warmtepomp, betonkernactivering en pv-panelen.
Het kantoorgebouw Aeropolis II in Brussel is naar verluidt het grootste Belgische passiefproject. Bij het integrale ontwerp van dit gebouw lag de focus op het maximaal gebruik van lowtech passieve technieken voor verwarming en koeling.
In het sportcomplex van Maldegem wordt resoluut afgestapt van het stereotiepe Black Box-principe voor sporthallen en haalt men langs de noordzijde diffuus daglicht naar binnen. Verder werd er ook optimaal gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen zoals zonneboilers en dakdichtingsbanen met geïntegreerde pv-cellen.
Het kantoorgebouw van Bayer in Diegem combineert op doordachte wijze een aantal energiezuinige technologieën tot één geheel. Betonkernactivering, Boorgat-Energie-Opslag en warmtepompen werden maximaal geïntegreerd in één innovatief totaalconcept.

Deze 5 genomineerde projecten kan u bekijken op de site www.2020challenge.be. Hier kan u ook uw stem uitbrengen op het project dat uw voorkeur wegdraagt. Op 18 en 19 november zal er in het kader van de beurs Industrie- & Projectbouw een tentoonstelling georganiseerd worden van de geselecteerde projecten. Aansluitend kunnen beursbezoekers hun stem uitbrengen op een van deze projecten. Op donderdag 19 november komen de geselecteerde bureaus hun project persoonlijk toelichten. Nadien volgt de officiële prijsuitreiking.
Er zullen drie prijzen uitgereikt worden. De hoofdprijs gaat naar het project met de meeste online stemmen en stembiljetten. Daarnaast zullen de vakjury en de persjury ook elk een project bekronen.

Nu al staat vast dat de 2020challenge zijn effect niet gemist heeft. De wedstrijd maakt duidelijk dat Belgische ingenieursbureaus bijzonder innovatief te werk gaan om te komen tot zo energiezuinige en duurzame bouwproducten. Met deze wedstrijd slagen de organisatoren er in om deze innovatieve ideeën de aandacht te geven die ze verdienen. Op die manier wil de 2020challenge de advies- en studiebureaus aanmoedigen om innovatieve oplossingen te blijven ontwikkelen die de duurzaamheid van een gebouw op een hoger niveau tillen.

Noteer alvast in uw agenda:

18 – 19 november: Industrie- & Projectbouw en tentoonstelling 2020challenge
19 november 14.00: Voorstelling van de genomineerde projecten
19 november 17.30: Prijsuitreiking 2020challenge
Meer info: www.2020challenge.be

Ook interessant