De winnaars van de IPB Challenge op een rij

  BE   1 december 2010 Bron: Redactiebureau Palindroom
De KASKA-school in Antwerpen van RDBM en het DUCO-gebouw in Veurne werden zopas uitgeroepen tot de belangrijkste winnaars van de IPB Challenge 2010. Ook de Sint-Ursulaschool in Laken van Tom Thys, basisschool De Dender in Geraardsbergen van Compagnie O (zie foto onder) en het bedrijfsgebouw van EMK & Callens in Waregem van goedefroo + goedefroo (zie foto rechtsboven) vielen in de prijzen.

Op 24 november vond de apotheose plaats van de IPB Challenge, de architectuurwedstrijd die georganiseerd werd in het kader van de beurs Industrie & Projectbouw. Architecten konden projecten indienen in de categorie industriŽle logistieke projecten en in de categorie scholenbouw. Voor elke categorie heeft de vakjury in september een shortlist van 5 projecten samengesteld. Het publiek kon zelf bepalen wie de publieks- en tevens hoofdprijs zou winnen door online te stemmen op de website www.ipbchallenge.be . De projecten werden ook tentoongesteld op de IPB-beurs en ook daar kon men zijn stem uitbrengen.

Na afsluiting van het stemmen stond de teller op maar liefst 4603 stemmen. KASKA in Antwerpen kon binnen de categorie scholenbouw op de meeste waardering van het publiek rekenen en won hiermee de hoofdprijs in de categorie scholenbouw. Tweede en derde waren de Media & Design Academie in Genk van Bogdan & Van Broeck Architects en basisschool Sint-Ursula in Laken van Tom Thys & Adinda Van Geystelen. Dit laatste project in Laken won de prijs van de persjury. De vakjury koos De Dender in Geraardsbergen van Compagnie O als winnaar. Dit project was vorige maand nog het enige Vlaamse project dat genomineerd was voor een award op het World Architecture Festival in Barcelona. Zowel de vakjury als de persjury reikte ook een eervolle vermelding uit n die was twee maal voor Crepain Binst Architecture voor Campus Kantienberg van Hogeschool Gent.

IndustriŽle-logistieke gebouwen

In de categorie industriŽle-logistieke proejcten won DUCO in Veurne, naar een ontwerp van Govaert & Vanhoutte de hoofdprijs. Zowel de prijs van de persjury als van deze van de vakjury ging naar het bedrijfsgebouw van EMK & Callens in Waregem, ontworpen door goedefroo + goedefroo architecten. Een eervolle vermelding van de persjury ging naar het bedrijfsgebouw van Hain Celestial in Aalter van ARKS Architecten. De wee andere projecten uit de shortlist in deze categorie waren de peperkoekfabriek in Lokeren van BLAF Architecten en de brandweerpost van Lommel en de gemeentelijke werkplaatsen van Neerpelt van Schurmans en Weijnjes Architecten.

De IPB Challenge was een organisatie van easyFairs, Redactiebureau Palindroom, Bond Vlaamse Architecten, NAV, Vlaamsearchitectuur.be en Assiver Verzekeringen. De volgende editie van de IPB Challenge zal binnen twee jaar plaatsvinden. Volgend jaar zal wel de tweede editie doorgaan van de 2020 Challenge, een innovatiewedstrijd voor ingenieurs en studiebureaus.

Voor meer info over de wedstrijd en deze projecten, kan u surfen naar de website www.ipbchallenge.be waar alle projecten, zowel die van de shortlist als van de longlist voorgesteld worden.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo